O asemenea încetineală în luarea deciziilor nu poate fi justificată în niciun mod, a decis tribunalul, dând dispoziție Agenției pentru migranți și refugiați să ia decizii în cazul solicitărilor de azil în cel mult trei luni. Aceasta nu este prima astfel de decizie luată de o instanță inferioară, dar chestiunea nu a fost încă reevaluată de o instanță superioară.
Individul în cauză a sosit în Germania în mai 2014 și a solicitat azil politic în luna iunie a acelui an, invocând faptul că viața îi este amenințată de organizația islamistă Al-Shabaab după ce membri ai grupării i-au ucis tatăl și l-au rănit și pe el.
Citeşte şi EXPERIMENT INEDIT. Cinci studenţi români au trăit cinci zile într-o tabără pentru refugiaţi VIDEO
Totuși, Biroul federal pentru migrație și refugiați (BAMF) nu a dat încă un verdict, în ciuda faptului că bărbatul s-a interesat de mai multe ori despre stadiul în care se află cererea sa de azil. Termenul este pur și simplu prea lung, a decis tribunalul din orașul Osnabrueck, informează Agerpres.
BAMF și-a apărat ritmul de lucru invocând volumul tot mai mare de muncă, în condițiile în care din ce în ce mai mulți oameni solicită statut de refugiat în Germania. Biroul a primit 127.000 de cereri de azil în 2013 și nu mai puțin de 203.000 de cereri în 2014. În contextul crizei, BAMF a decis că cererile din Balcani și Siria trebuie să aibă prioritate.
‘O astfel de prioritizare este permisibilă într-un anumit grad’, a apreciat judecătoarea Sabine Mueller. Totuși, a adăugat ea, biroul trebuie să țină cont de nevoile oamenilor și să nu-i lase să aștepte prea mult. În același timp, Mueller a spus că înțelege condițiile de stres în care activează salariații BAMF.