SUMMIT UE pentru criza migranţilor: „Ruta Balcanilor” şi atacurile Rusiei în Siria, pe ordinea de zi

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pun la punct joi la Bruxelles ofensiva diplomatică în încercarea de a opri fluxurile migratorii la sursă, dincolo de frontierele europene, făcând presiuni în special asupra Turciei, reticentă la a-și oferi contribuția, relatează AFP.
Romania TV
15 oct. 2015, 07:32
SUMMIT UE pentru criza migranţilor:

Atentatul sinucigaș de sâmbătă de la Ankara, soldat cu 99 de morți, a încetinit negocierile deja dificile, însă cooperarea Turciei a devenit urgentă pentru șefii de stat și de guvern europeni, reuniți joi pentru un nou summit privind migrația.

Turcia, vecină cu Siria, „a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiați în Europa”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Uniunea Europeană are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeană”, a declarat la rândul său vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri în Turcia pentru a purta negocieri.

Guvernul va mări suma alocată imigranţilor care ajung în România

Un acord cu Turcia, care să conțină ‘concesii’ pentru a convinge Ankara, „nu are sens decât dacă reduce efectiv fluxul de imigranți”, a subliniat președintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi.

„Principalul lucru pe care îl cerem (turcilor) este să continue să găzduiască refugiați, cu ajutorul nostru”, subliniază un diplomat. Peste două milioane de sirieni și-au găsit deja refugiu pe teritoriul turc.

Printre ‘concesii’, în afara ajutorului financiar propus, statele europene au vrut să dea dovadă de bunăvoință acceptând să discute despre ‘zona de securitate’ pe care președintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei țării sale cu Siria.

„Este o adevărată dilemă, iar intervenția Rusiei și a Iranului face situația și mai dificilă”, spune totuși un înalt responsabil european, care se îndoiește de fezabilitatea acestui ‘sanctuar’, pe care Rusia îl respinge oficial.

Ca stimulent, statele europene sunt de asemenea dispuse să discute despre o ‘liberalizare’ a vizelor pentru turcii care călătoresc în UE, chiar dacă subiectul stârnește ‘fiori reci în anumite state membre’, potrivit unui diplomat.

Băsescu: România GREŞEŞTE dacă nu-şi CORECTEAZĂ poziţia să spună că NU primeşte REFUGIAŢI

Turcia, unde duminică urmează să se deplaseze cancelarul german Angela Merkel, nu va monopoliza totuși discuțiile de joi.

Liderii europeni își vor exprima de asemenea „îngrijorările privind atacurile ruse împotriva opoziției siriene și civililor” în Siria, unde situația dramatică este sursa principală a valurilor de refugiați care pleacă spre Europa, conform unui proiect de concluzii ale summitului, consultat de AFP.

Chiar dacă sunt divizați în privința rolului pe care îl poate juca președintele sirian Bashar al-Assad într-o tranziție politică, liderii europeni își vor reafirma consensul asupra faptului că „nu poate exista o pace durabilă în Siria” sub regimul actual.

Summitul va reaminti de asemenea de cooperarea pe care UE vrea s-o instaureze cu țările de pe ‘Ruta Balcanilor’, folosită de refugiați, și cu Africa.

„Există un consens extrem de puternic în jurul principiului ‘more for more’ (‘mai mult pentru mai mult’)” ce trebuie aplicat în relația cu țările africane, explică un diplomat european. Mai exact, dacă aceste țări vor mai multe ajutoare, trebuie să faciliteze revenirea pe teritoriul lor a cetățenilor lor expulzați de UE pentru că nu au obținut statutul de refugiat.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'