Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil, după ce Tribunalul Cluj a validat documentul, respingând în acelaşi timp acţiunea de anulare a acestuia înaintată de către Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu /CIDRM/, se arată într-un comunicat de presă.
Romania TV
18 apr. 2012, 14:53
Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Roşia Montană rămâne valabil

Potrivit sursei citate, Tribunalul Cluj a validat, marţi, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 şi a respins acţiunea unor ONG-uri de anulare a documentului emis pentru proiectul minier propus de RMGC.

‘În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în mod definitiv şi irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC’, se menţionează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

Validarea certificatului de urbanism se face pentru a patra oară în ultimii doi ani, atât de către instanţele din Bucureşti, cât şi de cele din Cluj.

‘Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun şi către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a câştigat 15 procese importante, majoritatea iniţiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă şi împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranţe că ne îndreptăm spre o rezoluţie cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul şi dezvoltarea durabilă a zonei Roşia Montană’, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

Conform datelor companiei investitoare, care citează estimările din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management, la un preţ al aurului de 900 de dolari/uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde dolari incluzând efectele de multiplicare. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1.600 dolari/uncie. Proiectul minier de la Roşia Montană va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane dolari la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din localitate şi din România.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (cu 19,31%) şi Gabriel Resources (80,69%).

La începutul lunii aprilie, Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu anunţau că planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană în ianuarie 2009, au fost anulate definitiv, potrivit verdictului Curţii de Apel Alba Iulia.

Sursa citată arăta că decizia instanţei a fost pronunţată într-o acţiune judecătorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior Roşia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană, iar hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație