Preşedintele interimar al ANI, Bogdan Stancu, a precizat că numărul parlamentarilor găsiţi de ANI în incompatibilitate şi în conflict de interese este de ordinul zecilor.
„Cincizeci şi patru sunt numai cei care şi-au angajat rudele la cabinete. Mare parte au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, ceea ce nu este puţin lucru. Lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu putem discuta despre stat de drept în lipsa exercitării funcţiei publice în condiţii de deplină legalitate”, a precizat şeful ANI, într-un interviu pentru Romania Libera.
Stancu a reclamat că există multe proiecte de modificare a Legii ANI prin care se propune diminuarea atribuţiilor agenţiei: „Sigur că da, mai ales că persoane, care au fost evaluate de noi şi în cazul cărora agenţia a constatat diferite incidente de integritate, sunt semnatari ai acestor iniţiative. Vă puteţi imagina că nu sunt propuneri care să aducă un plus. Toate se referă la diminuarea atribuţiilor agenţiei, la diminuarea constrângerilor care privesc incompatibilitatea, la eliminarea unor prevederi şi toate sunt o formă de presiune la adresa agenţiei.”
CITEŞTE ŞI Un deputat şi-a angajat soţia la biroul parlamentar pentru că îl ducea cu maşina la aeroport
Stancu a mai arătat că „mediul politic nu a fost niciodată prietenos cu agenţia noastră, dar acest lucru nu ne împiedică să mergem înainte”.
„Oricum, există un impact al activităţii ANI, iar el trebuie măsurat inclusiv din perspectiva faptului că gradul de conştientizare creşte. De exemplu, faţă de 2008 a crescut foarte mult numărul celor care îşi completează declaraţiile de avere, există oameni care ne întreabă cum să completeze, dacă prin cutare sau cutare pas încalcă sau nu legislaţia. Nu suntem la finalul drumului, dar se simte faptul că s-a instituit o anume disciplină. Plus că, pentru prima oară după 1989, am confiscat bani pe cale administrativă. Sau, iată, un parlamentar îşi poate pierde funcţia din motive de incompatibilitate ori poate fi condamnat la închisoare cu suspendare din cauza faptului că şi-a angajat rudele la cabinet. Asta, apropo de cum arătau lucrurile înainte de înfiinţarea ANI şi ce se întâmplă după. O premieră este şi identificarea, în cazul unei persoane, a conturilor bancare din afara teritoriului României, din Israel. Mai avem în lucru cazuri în care au fost identificate asemenea conturi, chiar şi de persoane publice”, a spsu şeful ANI
Acesta nu a dat numele acestor persoane publice fiind dosare care se află pe rolul instituţiei:
„În prezent, ANI instrumentează dosare referitoare la persoane aflate în funcţii publice, în legătură cu care avem informaţii că deţin conturi bancare, bunuri mobile şi imobile pe teritoriul unor state străine. În unele cazuri, ANI a identificat deja conturile respective, în altele suntem în curs. Suntem optimişti vizavi de rezultat pentru că, iată, deja am reuşit să ducem la bun sfârşit un astfel de caz, cel din Israel.„