Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Decebal Todăriţă, a declarat, miercuri, pentru Mediafax că, în perioada 1 martie – 18 aprilie, la Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns 31 de persoane care au primit tratament după ce au fost muşcate de căpuşă, faţă de numai şase cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„În Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns 31 de persoane înţepate de căpuşă de la începutul lunii martie până în prezent şi numai şase în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi au primit îngrijiri şi tratament la domiciliu. Un singur pacient, un bărbat de 53 de ani, din localitatea sibiană Gura Rîului, a fost internat în Secţia Infecţioase a spitalului, deoarece a făcut infecţie ca urmare a înţepăturii în zona axială”, a spus Decebal Todăriţă.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, la nivelul întregii ţări, anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boală Lyme, care apare ca urmare a înţepăturii de căpuşă, cu 52 la sută mai multe decât în 2010, pe primul loc clasându-se Sibiul (362 de cazuri), urmat de judeţul Harghita (71 de cazuri) şi judeţul Iaşi (49 de cazuri).
Totodată, conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Sibiu, căpuşele se găsesc de obicei în iarba înaltă şi pe blana animalelor, cele mai multe cazuri apărând primavăra şi vara, dar şi spre toamnă, iar înmulţirea lor ţine şi de modificările în utilizarea pesticidelor.
„Calea de a infecta o nouă «gazdă» este contactul fizic. Căpuşele nu sar, nu zboară, dar se ataşează de corpul victimei. Înmulţirea exagerată şi răspândirea căpuşelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuinţelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând modificările în utilizarea pesticidelor, înmulţirea explozivă a populaţiilor de animale sălbatice, comerţul internaţional intensiv cu animale şi dezvoltarea zonelor suburbane”, a declarat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.
Potrivit aceleiaşi surse, pentru prevenirea infestării cu căpuşe se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (oi, capre, porci), întreţinerea corectă a pajiştilor naturale prin defrişări, dezinsecţii periodice în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi prin evitarea zonele împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului.