Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupție care instrumentează dosarul Apa Nova au dispus, vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul Alexandru Zamfir, acuzat că a acționat în complicitate cu francezii Bruno Roche și Laurent Lalague, foști directori ai Apa Nova.
Alexandru Zamfir, administrator al SC Funvertising, a fost reținut, în urma unor audieri, sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani, scrie Agerpres.
Citeşte şi: Directorul Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, audiată la DNA
Conform anchetatorilor, în cauză există date și probe potrivit cărora, în perioada anilor 2012 — 2014, inculpatul Bruno-Daniel-Paul și suspectul Laurent Lalague, în calitate de administratori ai SC Apa Nova SA București și directori generali ai aceleiași societăți, beneficiind de complicitatea inculpatului Alexandru Zamfir, au participat la realizarea unui circuit comercial și financiar fictiv care a avut drept scop înregistrarea, în contabilitatea societății furnizoare de apă, a unor achiziții fictive având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri de la un număr de trei firme, printre care și cea administrată de Zamfir.
„Aceste firme procedau la emiterea unor facturi false care să favorizeze SC Apa Nova SA București, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale „tip fantomă”. Prin aceste operațiuni ilicite se urmărea deducerea nelegală a TVA și diminuarea bazei de impozitare (impozit pe profit)”, arată procurorii.
Potrivit comunicatului citat, cele trei persoane operau retrageri de numerar imediat după alimentarea contului, ridicau frecvent sume de bani în numerar, în valori mari, având drept explicații ‘achiziții mărfuri’ și efectuau rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără justificare legală.
„Spre exemplu, doar în cazul unei facturi a fost stabilit un prejudiciu minim în sumă de 263.820 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 817.842 lei, reprezentând prejudiciul minim produs prin comiterea infracțiunii de spălare a banilor”, susțin procurorii.
Pe perioada controlului judiciar, Alexandru Zamfir trebuie să respecte mai multe obligații, între care acelea de a nu părăsi țara fără încuviințarea organelor judiciare și de a nu comunica direct sau indirect cu persoane implicate în acest dosar.
–––––––––––
Procurorii DNA Ploiești au dispus începerea urmăririi penale în dosarul Apa Nova față de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu și față de francezul Bruno Roche, fost director general al Apa Nova București, acuzațiile aduse celor patru fiind de cumpărare de influență și trafic de influență.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2015, Moisescu, Semenescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.
„Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu, utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consiliului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)”, susțin procurorii.
DNA precizează că, urmare a acestei înțelegeri, Vlad Moisescu a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București.
Citeşte şi: Dosarul APA NOVA. Moisescu, Semenescu şi Berevoianu rămân sub control judiciar
Anchetatorii au reținut că practic, în calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.
„În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu și Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate„, au mai constatat procurorii.
În cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că: unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plății.
Pe de altă parte, susțin procurorii, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată: încheierea unor contracte de consultanță, încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului și încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.