El s-a referit în mod special la o cerere ca guvernul sârb să-l informeze pe cel kosovar cu privire la finanțarea oferită de Belgrad organismelor sârbilor kosovari. ‘După asasinatul de la Sarajevo, Imperiul Austro-Ungar a cerut ca inspectorii săi de poliție să investigheze crima, la fel cum i se cere astăzi Serbiei să raporteze către Pristina despre poliție și justiție’, a apreciat șeful statului sârb.
Această remarcă, făcută joi în fața ziariștilor germani, survine după ce guvernul de la Belgrad a acuzat Germania că încearcă să modifice cadrul negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE cu obiectivul de a determina guvernul sârb să facă mai multe concesii față de Kosovom, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Premierul sârb: Aş vorbi şi cu DIAVOLUL dacă asta ar fi în avantajul Serbiei
Guvernul german a calificat acuzațiile drept ‘nefondate’, în timp de diplomați occidentali au afirmat că Serbiei i s-au solicitat puține lucruri pe lângă cele înscrise în acordul de reconciliere încheiat între Belgrad și Pristina cu ajutorul medierii UE.
Pe de altă parte, președintele Nikolic a convocat vineri ambasadorii acreditați la Belgrad pentru a protesta față de posibilitatea admiterii Kosovo în UNESCO. În timpul acestei întâlniri el a spus, printre altele, că admiterea Kosovo în respectiva organizație ar echivala cu ‘punerea lupului paznic la oi’.
Pe de altă parte, această dispută alimentează la Belgrad atmosfera de criză politică, în timp ce premierul Aleksandar Vucic intenționează să determine convocarea alegerilor anticipate în încercarea de a-și reînnoi mandatul.