Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ţinut să explice pe larg motivele care l-au determinat să propună modificarea legii restituirii proprietăţilor, în ciuda semnalelor îngrijorătoare primite din ţară şi din străinătate.
„Îi înţeleg perfect îngrijorarea ambasadorului american şi nemulţumirea celor care consideră că o nedreptate istorică vine după o altă nedreptate istorică. Îmi cer scuze faţă de toţi cei care au aşteptări. Îmi cer scuze că timp de 22 de ani, guvernele succesive ale acestei ţări nu au putut să ofere o soluţie clară şi definitivă probleme. Suntem singura ţară dintre fostele state comuniste care în 20 de ani a elaborat 10 proiecte de legi privitoare la restituirea proprietăţilor. Polonia a elaborat doar două şi a reglementat situaţia din 1992.
Noi am plecat plecat de la „proprietatea ocrotită” şi am ajuns într-un târziu la „garantarea proprietăţii”, timp în care s-au schimbat 10 legi, iar unii au luat foarte mult, alţii nimic. Când am ajuns în Guvern am constatat dezastrul administrativ de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). Rezolvarea cererilor se află la bunul plac al evaluatorilor. 40.000 de dosare stau în arhiva ANRP, fără să fi fost vreodată citite. Prioritatea lor se află la bunăvoinţa evaluatorului.
În al doilea rând, trebuie avută în vedere situaţia noastră la CEDO. Noi am reuşit să blocăm CEDO. 2.500 de procese sunt pe rol acolo. Dacă nu trecem legea până pe 12 iulie, CEDO va da dreptate reclamanţilor, iar asta înseamnă că statul va trebui să le plătească 70 miliarde lei, adică 12 la sută din PIB.
Ce alegem? Un proiect de lege care încearcă printr-o nedreptate, recunosc, o situaţie care a generat enorme inegalităţi şi probabil acte calificabile penal sau să se ajungă într-o situaţie în care România nu va putea plăti. Acesta e un proiect de lege care va merge la Parlament. Este datoria legislativului să ia soluţia cea mai bună„, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu la B1 TV.