CE va propune un nou PLAN, de REDISTRIBUIRE a 200.000 de refugiaţi, între ţările membre

Comisia Europeană intenționează să propună anul viitor în luna martie un nou plan de redistribuire a circa 200.000 de refugiați între statele membre ale blocului comunitar, dar, spre deosebire de relocarea primului grup de 160.000 de refugiați prin cotele obligatorii stabilite în septembrie, acest al doilea grup ar urma să fie preluat direct din taberele de refugiați din statele învecinate cu Siria, respectiv Turcia, Iordania și Liban, relatează publicația Financial Times, citat de Agerpres.
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 08:11
CE va propune un nou PLAN, de REDISTRIBUIRE a 200.000 de refugiaţi, între ţările membre

CE intenționează să propună un plan de redistribuire a 200.000 de refugiați preluați direct din statele vecine Siriei. Această nouă schemă va fi o componentă a înțelegerii dintre Bruxelles și Ankara, prin care executivul comunitar dorește să convingă Turcia să oprească afluxul de refugiați care pleacă din această țară către Uniunea Europeană.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit duminică la Istanbul cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a promis acestuia că guvernul de la Berlin va susține deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE și sporirea asistenței financiare europene dacă guvernul turc va lua la rândul său măsuri pentru stăvilirea valului migrator. Deși este candidată la UE din anul 1999 și a început negocierile de aderare în 2005, Turcia a deschis numai 14 din cele 35 de capitole de negociere și până în prezent a fost închis doar unul.

Totuși, șefa guvernului de la Berlin a evitat să promită Ankarei satisfacerea solicitării privind liberalizarea încă de vara viitoare a regimului de vize pentru cetățenii turci care călătoresc în UE, ea menționând doar că ‘Germania este pregătită să ofere sprijin în această chestiune ce poate fi discutată în grupul de lucru germano-turc.

Citeşte şi Eurobarometru: Slovacii sunt cei mai reticenţi membri ai UE la schemele de redistribuire a refugiaţilor

Potrivit lui Erdogan, în Turcia se află în prezent circa 2,5 milioane de refugiați, majoritatea sirieni. De la începutul acestui an, circa 472.000 de refugiați au intrat în Grecia, după ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, cei mai mulți continuându-și călătoria către vestul Europei. Pentru a opri acest aflux, Comisia Europeană și Turcia au încheiat săptămâna trecută un plan de acțiune ce include, în principal, pe lângă perspectiva accelerării aderării Turciei la UE și a liberalizării regimului de vize, un ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro, informează Agerpres.

Totuși, șeful executivului de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a insistat că respectivul plan nu este un acord și va fi nevoie de alte discuții, iar atât timp cât UE nu va elimina vizele pentru cetățenii turci, țara sa nu va semna o înțelegere privind readmisia, ce prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul turc.

Referindu-se la statele învecinate cu Siria, comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulos, a apreciat că UE trebuie să preia mai mulți refugiați din aceste țări și să găsească modalități pentru ca aceștia să poată ajunge în Europa în siguranță, fără a-și mai risca viața în călătorii periculoase pe mare, și în același timp să fie consolidată protecția frontierelor externe ale UE și să se combată traficul de persoane.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'