Ion Ghiţulescu este inventatorul celebrei „Fotbal minut cu minut”, emisiunea pentru care BBC a venit special în România, ca să o studieze, englezii fiind miraţi de audienţa sa formidabilă. Un simbol al radioului public, Ghiţulescu are acum vârsta de 85 de ani. O parte din amintirile sale le-a împărtăşit într-un interviu acordat ediţiei tipărite a Gazetei Sporturilor.
„În 1951 am făcut prima emisiune de sport înregistrată pe bandă de magnetofon, „Cu microfonul printre sportivi”. Lumea era înnebunită după emisiuni înregistrate, fiindcă nu se mai făcuseră. La un moment dat am înregistrat un antrenament al canotorilor. Se dădea atît de multă importanță elementului sonor, că am înregistrat scîrțîitul pașilor pe nisip cînd canotorii scoteau bărcile din magazie și le duceau pe malul Snagovului„, îşi aminteşte Ion Ghiţulescu.
Cât despre prima transmisie în direct, Ghiţulescu spune: „În perioada aia un singur om făcea transmisiuni în direct: Radu Urziceanu. La Jocurile Olimpice de la Helsinki, el a comentat meciul Ungaria – România 1-2. A spus la un moment dat că „ungurii joacă dur, așa cum au făcut de fiecare dată împotriva noastră”. Când s-a întors în țară, i s-a interzis să mai facă transmisii. Au spus că existaseră bătăi în Ardeal între români și maghiari, o tensiune amplificată de comentariul partidei. După suspendarea lui Urziceanu, a rămas comentator un evreu, Raul Bart. El a plecat la Olimpiada de la Melbourne și nu s-a mai întors în România. Atunci mi-au zis să mă pregătesc, pentru că voi comenta în direct. Ceea ce am început să fac din 1955„. În total, de-a lungul carierei, Ion Ghiţulescu a comentat 1.750 de evenimente sportive, ultimul meci fiind Gloria Bistriţa – FCM Braşov, în septembrie 2002.
Întrebat dacă a avut vreodată probleme cu vreun conducător de club, Ion Ghiţulescu a răspuns: „Nu, la radio nu aveai astfel de probleme, mai degrabă la TV. Am comentat o întâlnire de Cupa Davis, când Țopescu era suspendat. Pe Cristian îl sancționaseră fiindcă ratase primul 10 al Nadiei. Nu s-a dus la concurs, a preferat să meargă la natație. Și i-au interzis să mai comenteze. Așa… Comentam Cupa Davis, primul meci era al lui Țiriac. Într-o pauză m-a chemat regizorul transmisiei să răspund la telefon. „Aici Pană!”. Era primarul Bucureștiului. „Tovarășul Ghițulescu, eu știu că dumneata comentezi din întîmplare acum, însă nu mai vorbi ca la radio! Nu mai vorbi atît de mult!”. În următoarele două seturi am făcut cum voia el. Apoi a mai urmat un telefon. Era primul ministru Verdeț: „Băi Ghițulescu, tu transmiți mai bine la radio, mă! Aici vorbești prea puțin, nu zici nimic!”. În seara aia m-am dus la redactorul șef și i-am zis că nu vreau să mai comentez la TV”.
Deşi vremurile s-au schimbat mult, Ion Ghiţulescu ţine pasul cu noile tehnologii şi metode de socializare. „Stau pe smartphone şi mă amuză. Îmi scrie lumea mult, postez chestii legate de muzică, dau like-uri. Chiar dacă acum câteva zile am share-uit ceva legat de ABBA, o chestie formidabilă de la un concert din Washington. La spectacol era Barack Obama cu nevastă-sa şi se ridicau în picioare şi dansau de mama focului. Să căutați videoclipul, că l-am pe Facebook!„.