Numărul mașinilor ecologice, raportate în intervalul ianuarie — septembrie 2015, reprezintă echivalentul a 0,5% din totalul autovehiculelor noi comercializate în aceeași perioadă. Doar la nivelul lunii septembrie din acest an, au fost înregistrate vânzări de mașini electrice în număr de 60 de unități (0,4% din totalul vânzărilor), în creștere cu 130% față de luna anterioară, când s-au vândut 26 de mașini electrice și hibride, scrie Agerpres.
Potrivit APIA, din totalul celor 332 de unități vândute, 22 au fost 100% electrice, creșterea față de primele nouă luni din 2014 fiind de 111%, când se consemnaseră 157 de mașini ‘verzi’ comercializate (din care doar 3 complet electrice).
La capitolul achiziții de autovehicule ecologice România continuă să se situeze în urma unor țări ca: Norvegia, Franța, Olanda, Marea Britanie și Germania.
Pe de altă parte, în funcție de tipul de combustibil, autoturismele diesel au continuat să domine piața, cu o pondere care, la nouă luni, a ajuns la 53,4% din totalul comercializat (37.580 unități), în timp ce autovehiculele pe benzină au însumat 45,6% din piață, respectiv 27.295 de unități.
În 2015, Programul ‘Rabla’ a fost configurat cu eco-bonusuri diferențiate, care se adaugă primei de casare în valoare de 6.500 lei, și cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziția unui autovehicul.
Citeşte şi Numărul înmatriculărilor de maşini second-hand a crescut cu aproape 13% în primele nouă luni
Persoanele fizice care vor să achiziționeze o mașină nouă pot aplica, începând din 27 aprilie, în cadrul Programului ‘Rabla’, bugetul alocat în acest an de către autorități fiind de 162,5 milioane de lei.
Cele mai noi informații furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu /AFM/ arată că persoanele fizice și juridice au rezervat, până în data de 8 octombrie, un număr de 19.500 de tichete în cadrul programului ‘Rabla’.
Autoritățile au alocat, în acest an, 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice, inclusiv instituții publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizații profesionale care sunt organizate și își desfășoară activitatea într-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.