Jurnalistul Cătălin Tolontan adaugă că DNA spune că softul şi unele salarii ale postacilor erau plătite „din mita întoarsă de firmele prietene ale Elenei Udrea, care luau lucrări de la MDRT și apoi, prin diverși loiali ai ministrului, întorceau sumele acolo unde era nevoie”.
„Așa s-a cumpărat și softul de monitorizare găsit pe tableta Elenei Udrea”, este esența a ceea ce susțin procurorii în rechizitoriu.
Citeşte şi: Elena Udrea: „SRI m-a informat că al doilea om din Ministerul Turismului era bănuit că ar lua mită”
Potrivit surselor citate pe tolo.ro, „postacii lucrau în două ture” şi „băgau armată ca Berilă”.
Sursa citată prezintă şi programul postacilor:
„Intrau pe adresa de net http://89.36.133.136/news-ui/.
Se conectau cu user și parolă.
Dădeau căutare pe „Udrea” sau „Băsescu” sau ce li se indicase în ziua aceea.
Căutarea pe siteurile indexate le arăta unde s-a scris despre cei pe care trebuiau să-i apere. Intrau pe siteurile respective la comentarii.
Luau texte-ordine, create de șefi, cu și le postau.
Și erau la distanță de 100 de mesaje pînă își atingeau norma de 100 de mesaje pe zi„.
Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie pe blogul său că totul a început cu o echipă de 18 postaci, care lucrau în sediul PD-L București sau de acasă: „Toți se aflau la mâna „mamei” lor, blogerița Luluța Mîșulescu. Teoretic, Luluța Mîșulescu era în subordinea consultantului politic Cristi Călugăru, cel care avea să fie cunoscut, pe timpul arestării lui Udrea din 2015, drept „echipa de comunicare”. De fapt, Luluța avea o singură stea deasupra capului: pe Elena Udrea și admirația sinceră pe care i-o purta”.
„Luluța era o blogeriță căzută în cap după Udrea. Posta niște texte radicale. Foarte talentată la jocurile de cuvinte, dar cu tendințe extremiste vădite. Cînd, în 2012, a ajuns șefa postacilor lui Udrea și-a văzut visul cu ochii. Putea comanda astfel încît să-și împrăștie ideile peste tot. Și așa a început totul”, a declarat o sursă a Gazetei Sporturilor, citată de tolo.ro.
O altă sursă susține că Luluța Mîșulescu și trupa sa n-au fost decât răspunsul PD-L la ceea ce făcea PSD.
Povestea cu postacii Elenei Udrea a luat amploare în ianuarie 2012, când în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară se organizau proteste antiguvernamentale.
„Pînă atunci, foloseam drept postaci niște voluntari de la organizația de tineret a PD-L București. În timpul protestelor din ianuarie 2012 am angajat oameni și am folosit un soft dedicat”, spune o altă sursă citată de Cătălin Tolontan, care arată că voluntariatul nu mai funcţiona, deoarece „puştii veneau de silă”.
Atunci, organizația PDL Bucureşti, condusă de Elena Udrea, a făcut rost de bani și de soft, care, aşa cum se arată în dosarului „Gala Bute”, „au provenit din mita întoarsă de firmele prietene ale Elenei Udrea, care luau lucrări de la MDRT și apoi, prin diverși loiali ai ministrului, întorceau sumele acolo unde era nevoie”.
Conform mărturiilor unora dintre postaci, procurorii care invocă, în dosarul „Gala Bute”, softul găsit pe tableta Elenei Udrea, se înşală, pentru că de fapt softul plătit din bani negri ar fi fost altul: unul produs de firma XYZ Servicii Online SRL, administrată de Alin Zăinescu. Acesta a fost plătit în două tranşe de câte 71.000 de lei şi oferea monitorizări în rapoarte voluminoase.
„Se generau rapoarte de vreo 200 de pagini, la care s-a renunțat pe la începutul lui 2012”, după cum descrie o altă voce care știe ce se petrecea şi care susţine că softul a fost cumpărat din banii întorși ca șpagă de firmele clienți politici ai MDRT, dar că nu s-ar afla pe tableta Elenein Udrea.
Elena Udrea monitoriza tot ce apărea despre ea în presă și pe net cu patru, cinci sisteme.
În dosarul „Gala Bute”, la volumul 45, fila 245, procurorii au trecut un mesaj trimis de Cristi Călugăru către Elena Udrea, în data de 20.07.2012: „De la 1 mai până pe 10 iunie, au existat 3317 articole. În aceeaşi perioadă s-au plătit 12.907 euro, ceea ce înseamnă că s-au luat în calcul 258.140 de comentarii. În medie 77,8 comentarii pe fiecare articol”.
Postacii erau „în principal, studenți din provincie, apropiați de PD-București”. „Se bucurau la o pizza și o bere de la organizație. Și mai luau niște sute de lei pe lună din moderare. Mai veneau și pile, dar mai rar”, descrie sistemul o sursă.
În 2012, la alegerile locale și parlamentare, s-a ajuns sus ca număr de postaci angajați și, pînă în 2014, cînd Udrea a candidat pentru prezidențiale, deja mesajele erau de o violență fără precedent. Sumele totale cheltuite pe postaci puteau ajunge și la 10.000 de euro pentru o campanie. În cazul Elenei Udrea, DNA susține că unele dintre serviciile postacilor și ale PD-L București proveneau din banii de șpagă.
Luluța era mișto ca șefă. Se bătea pentru oamenii ei.
PASAJ DIN DOSARUL „GALA BUTE”
„Mesajul trimis de martora Mîşulescu Reta Luluţa, care gestiona relaţia cu postacii, inculpatului Breazu Tudor la data de 11.12.2012 (vol. 45, f. 312) cu subiectul „restanţe” şi conţinutul:
„1. Zaharia Silviu – 897 (n-a luat deloc, nu mi-au ajuns banii dati de Elena) saracul a tacut pana acum si il am in echipa si azi.
2. Maria Ion – restanta 570 roni – cu scandalul
Ei sunt urgentele Cici, te IMPLOR ajuta-ma sa-i rezolvam”.
Pe 5 februarie 2015, cînd procurorii DNA au făcut percheziția acasă la Tudor Breazu, calculatorul acestuia a fost ridicat, iar în el au fost găsite texte pe care postacii urmau să le posteze pe internet, la comandă. De pildă, unul era conceput de Luluța Mîșulescu pe 4 martie 2012 şi începea astfel: „Despre Oprescu- tovarășul Schmayer- adevarătul nume al lui Oprescu care dupa unele dezvăluiri, face parte din echipa KGB reactivată în Romania”.
Apoi, postacii erau îndemnați să se întrebe de ce a făcut public Oprescu faptul că s-a operat de prostată. Că doar problemele de prostată sînt ale bărbaților care f….
Iar Oprescu nu f…, de ce a făcut publică operația de prostată? Ca să mascheze adevărul oribil, de neiertat, stigmatizant. ce adevăr? „Avem un raspuns plauzibil”, zice ordinul către postaci. „Sorin Oprescu este homosexual?”.
Normal că este, doar ce ați crezut? E evreu, kaghebist și homosexual. Altfel de ce ar fi însoțit peste tot „de un individ care stă mereu în preajma lui, chiar și atunci cînd merge „pe teren”…vestimentația acestuia fiindu-i de fiecare dată în nuanțe de roz și imprimeuri florare! Gesturile, machiajul, mersul…într-un cuvant efeminat, arată că este homosexual, iar cei din jurul lui Oprescu și-au pus întrebarea, de ce este permanent cu Oprescu?. Iar la PC se mai spune că i-ar fi facut un loc „calduț” „panterei roz”, scrie Tolontan pe blogul său.