Prevederea se regăsește într-o propunere legislativă adoptată luni de Senat cu 122 voturi pentru, fără abțineri sau voturi împotrivă.
Fondurile alocate vor fi utilizate pentru plata rechizitelor și a cheltuielilor de masă și cazare la internat.
”Abandonul școlar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, în special în ceea ce îi privește pe copiii și tinerii din mediul rural. Este o problemă care ne preocupă, de aceea grupul PSD de la Senat a votat în unanimitate această măsură de sprijin extrem de direct. (…) Problemele financiare sunt principala cauză pentru care, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învățătură sunt practic obligați să renunțe la învățătură. Fie părinții nu dispun de banii necesari pentru a îi trimite la școală — bani de haine, încălțăminte și rechizite, fie copiii sunt nevoiți să muncească pentru a își întreține familia”, a declarat senatorul Gabriela Firea, adăugând că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește abandonul școlar, cu peste 270.000 minori care au renunțat la învățătură.
Potrivit propunerii, inspectoratele școlare județene vor selecta anual un număr de maxim 50 de elevi, absolvenți ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la școlile din mediul rural. Aceștia își vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale, care dispune și de internat, iar cheltuielile cu rechizitele, cazarea și masa vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse.
Potrivit Agerpres, propunerea legislativă va fi transmisă Camerei Deputaților în vederea dezbaterii și aprobării.
Vezi şi: Sorin Cîmpeanu: Bugetul pentru educaţie se va închide cu 4% din PIB