Până acum, instanţa a respins toate cererile lui Sorin Oprescu de schimbare a măsurii preventive pe motiv că ar fi încercat să influenţeze ancheta procurorilor DNA.
Avocatul Viorel Mocanu a declarat, după şedinţa de judecată, că unul dintre motivele invocate pentru eliberarea lui Sorin Oprescu a vizat agravarea stării de sănătate a acestuia.
Mocanu a mai precizat că apărarea a făcut o plângere după ce lui Sorin Oprescu i s-a confiscat insulina pe care o deţinea în celulă şi a cerut să i se pună din nou la dispoziţie.
„Da, se impune. Faptul că cei de la arest şi-au dat seama după 40 de zile că acesta are la el acest stilou cu care isi injectează insulina şi ca o şicană, această reactie, fix in aceeasi zi in care noi am formulat acele plangeri, au făcut acea pseudo-perchezitie prin care au fost confiscate, am facut o plangere că este pusa in pericol viata dlui Oprescu. Am cerut să i se dea inapoi insulina”, a spus avocatul.
Pe de altă parte, acesta a precizat că Oprescu a primit reultatul investigaţiilor oncologice, însă a arătat că nu îl poate dezvălui.
În 9 octombrie, Curtea de Apel București a decis ca Sorin Oprescu să rămână în continuare în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită.
Unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu a declarat că echipa de apărători ai fostului edil va depune o plângere la CEDO, în care reclamă „inactivitatea conducerii şi a medicului de la arestul Poliţiei Capitalei”, motiv pentru care clinetul lor se simte „torturat psihic”.
PRIMUL MARTOR al apărării, audiat în cazul lui Sorin Oprescu. Ce le-a spus MENAJERA procurorilor
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite. De asemenea, Oprescu a fost investigat imagistic cu PET Scan la un centru privat din Fundeni.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, preciza DNA.
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.
CITEŞTE ŞI: Mihai Dincă, şeful arestului Poliţiei Capitalei, şi medicul Mihaela Iancu, vizaţi în plângerile lui Oprescu