Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, în cadrul reuniunii au fost evaluate progresele înregistrate în primul an de aplicare a Acordului de Asociere cu UE, document semnat la 27 iunie 2014.
Oficialii europeni au afirmat că în această perioadă Republica Moldova a înregistrat succese în mai multe domenii, semnalând însă că o parte din reforme se desfășoară lent și anevoios. Potrivit reprezentanților UE, Republica Moldova nu duce lipsă de asistență din partea Uniunii Europene, ci de voință politică în punerea în aplicare a reformelor, după cum a relatat postul public de televiziune de la Chișinău, potrivit Agerpres.
Reprezentanții moldoveni au recunoscut faptul că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește reforma în domeniul justiției și politica de combatere a corupției, dând asigurări că guvernul de la Chișinău rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.
Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a avut loc în contextul situației tensionate de la Chișinău generate de arestarea preventivă a fostului premier Vlad Filat, unul din liderii importanți ai actualei coaliții de guvernare, acuzat de trafic de influență și corupție.