Aflat în premieră la o şedinţă a PDL în sediul din Modrogan, Ungureanu nu a zăbovit mai mult de jumătate de oră la întâlnirea la care au mai participat Emil Boc, Ioan Oltean, Roberta Anastase şi liderul grupului senatorial PDL, Cristian Rădulescu.
Potrivit România TV, unul dintre subiectele discutate l-a constituit mobilizarea parlamentarilor din arcul guvernamental pentru moţiunea de cenzură a opoziţiei, aceasta fiind primul test de acest fel pe care guvernul Ungureanu trebuie să-l treacă. Primul-ministru încearcă astfel să se asigure că are susţinere parlamentară, în condiţiile în care coaliţia de guvernământ a pierdut joi majoritatea la Senat, iar cea de la Camera Deputaţilor este una destul de fragilă.
Un alt subiect a vizat prezenţa parlamentarilor la discursul pe care preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, urmează să-l ţină în Parlamentul României pe 25 aprilie, când se sărbătoresc şapte ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
De altfel, Ungureanu a declarat miercuri seara că îşi doreşte ca subiectul prezenţei parlamentarilor la acest discurs să fie discutat şi cu liderii opoziţiei astfel încât USL să întrerupă greva parlamentară în acea zi.
Biroul de presă al Guvernului a confirmat, ulterior vizitei de la PDL, agenda întâlnirilor primului-ministru cu formaţiunile din coaliţia de guvernare.
„Scopul acestor întâlniri îl reprezintă stabilirea unor poziţii comune, ca reacţie la moţiunea de cenzură depusă în Parlament, precum și pregătirea momentului politic important pe care îl va reprezenta susţinerea discursului în plenul Parlamentului de către președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în data de 25 aprilie, cu ocazia vizitei pe care acesta o va face în România”, precizează comunicatul Guvernului.
Ungureanu, întrebat dacă a citit moţiunea: „Gramatical sau estetic?„
În urma turului de forţă la cele trei partide, întrebat dacă a făcut apel la mobilizarea parlamentarilor puterii, Ungureanu a răspuns că nu poate să facă acest lucru, dar ideal ar fi ca moţiunea de cenzură să nu treacă.
„Eu nu pot să fac apel la mobilizare. O fac şefii partidelor, şefii de grupuri parlamentare. Eu constat situaţia, discut cu partidele din coaliţia care susţine Guvernul şi e natural să fie aşa”, a spus premierul, citat de Mediafax.
Ungureanu a declarat că se bucură de faptul că opoziţia vine cu o moţiune de cenzură, adăugând că este prima dată în istoria post-decembristă a României când un guvern primeşte la doar două luni de la instalare un astfel de test deschis.
„E foarte bine că este aşa. Este şi un semn al exprimării democratice, a funcţionării democraţiei din România şi, pe de altă parte, îmi dă şi mie ocazia să mă adresez Parlamentului şi cetăţenilor români”, a spus Ungureanu.
Întrebat dacă are emoţii în privinţa moţiunii, premierul a răspuns negativ. Întrebat dacă a citit textul moţiunii de cenzură, el a răspuns: „Da. Gramatical sau estetic?”.