El a explicat că a interceptat aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost probată, printr-o aplicaţie-spion, potrivit Radio Chişinău.
„Este foarte simplu. Pe numărul de telefon care ne interesează este transmisă o aplicaţie, iar dacă este acceptată, cel care a expediat-o poate urmări on-line toate convorbirile de pe acest telefon, indiferent dacă sunt în Viber, Skype sau format obişnuit. Am recurs la înregistrarea convorbirilor telefonice ale lui Filat din motive de securitate personală, dar şi pentru binele cetăţenilor Republicii Moldova, pentru a demonstra cine a furat miliardul de dolari la sfârşitul anului 2014„, a spus Usatîi.
Într-una din aceste înregistrări, Filat îi spune lui Shor că situaţia a scăpat de sub control, nu se ştie ce va fi la şedinţa parlamentului de joi (15 octombrie, ziua când Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut de CNA) şi îi sugerează să plece din ţară. Mai mult, Usatîi mai spune că deţine înregistrări ale unor convorbiri telefonice ale liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi oligarhului Vlad Plahotniuc, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat (PD), pe care, spune el, le va face, de asemenea, publice.
Cu toate acestea, interceptarea convorbirilor telefonice este interzisă prin lege în Republica Moldova. Interceptările pot fi efectuate doar în cadrul dosarelor penale, de către o subdiviziune specializată a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, cu avizul judecătorului de instrucţie. Potrivit publicaţiei, pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, Usatîi riscă între doi şi cinci ani ani de închisoare, conform articolul 260 din Codul Penal al Republicii Moldova.