Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Laptopul este un dispozitiv care se găseşte în sute de mii de case din România. Dar cum să îi prelungim durata de viaţă mai ales pe timp de criză?
Laurenţiu Matache
20 apr. 2012, 05:16
Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Odată cu avansul tehnologic şi nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul – absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate neliniști.

Gabriel Pereş, sales director al Flanco, a prezentat pentru RTV.NET câteva sfaturi generale și câteva idei specifice pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:

  • Curățaţi zonele importante. Este recomandat ca zonele de aerisire să fie protejate de praf, ceea ce presupune curăţarea spaţiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. Însă, o dată pe an, este indicat să apelaţi la un serviciu profesional de curăţare a  laptopului.
  • Evitaţi mișcările bruște. Mai exact, nu forțaţi porturile USB, nu trageţi firul din priză de departe, nu îl apucaţi de ecran pentru a-l muta.
  • Folosiţi o geantă specială. Gențile speciale pentru laptop pot fi extrem de utile pentru protejarea acestuia de lovituri, dar pot fi și foarte chic sau profi în funcție de fiecare zi.    

Cum să protejezi bateria unui laptop

Durata de viață a unui laptop are în mare măsură de a face cu durata de viață a bateriei. În general, producătorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, așa încât este necesar să știm care sunt cele mai mari pericole pentru acestea și să le ferim de expunerea la acestea.

Număr limitat de cicluri încărcare/descărcare

Bateriile Li-Ion asigură între 300 și 500 de cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puțin de 50% din capacitatea originală a bateriei. Pentru a prelungi cât mai mult viața bateriei până la ajungerea la capătul ciclului de viață util, trebuie să evităm încărcarea completă a bateriei și apoi lăsarea acesteia să se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu încărcare/descărcare și scurtează durata de viață a bateriei.

SFAT: Pentru a fi siguri că laptopul ne afișează corect autonomia bateriei este bine ca o dată la 50 de încărcări să lăsăm bacteria să se descarce complet.

Verificați data de fabricație a bateriei

Data fabricaţiei bateriei este inscripționată pe aceasta și este bine să verificăm specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea în timp a elementelor din componență.

Temperatura de depozitare și utilizare

Viteza cu care „îmbătrâneşte” o baterie Li-Ion este influențată și de temperatura la care este depozitat și utilizat laptopul. Temperatura maximă recomandată este 25 de grade Celsius. Dacă utilizatorul foloseşte laptopul în mod constant peste această temperatură, durata de viață a bateriei scade de la 2-3 ani la câteva luni. În schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, așa încât nu vă sfiiți să folosiți laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, încercaţi să nu utilizaţi laptopul  sub această temperatură, deoarece funcţionarea bateriilor Li-Ion este afectată de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o soluție extrem de utilă în protejarea bateriei și prelungirea duratei de viață a laptopului.

SFAT: Dacă știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă mai lungă de timp, depozitați-l cu bateria parțial încărcată într-o temperatură ambientală redusă.

Pe lângă protejarea bateriei,  trebuie să mai luăm în calcul și că durata de viaţă a unui laptop se încheie o dată cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achiziţionat pentru utilizare de bază – navigare pe internet şi editare text, va deveni greu de folosit dacă dorim rularea de aplicaţii complexe, jocuri sau filme care necesită existenţa unei soluţii grafice mai bune.

Așadar, pentru rezultate optime, este de preferat să alegem o configurație cu un nivel superior decât ceea ce ne gândim că am putea avea nevoie în mod curent. Pe o piață a tehnologiei în continuu avans, cea mai bună soluție rămâne, însă, upgrade-ul. În consecință, permiteți laptopului dvs să fie upgradat în funcție de necesitățile ulterioare.   

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda