„Un prieten mă întreabă zglobiu pe Facebook: ce faci, intri în Mişcarea lui MRU? Am şi eu câteva întrebări, dublate de câteva poziţionări clare. Numărul 1: care Mişcare? Numărul 2: cu cine? În fine: poţi merge undeva neinvitat?”, scrie Baconschi pe blogul său.
„Cât despre poziţionări, iată-le: Da, e nevoie de o mişcare politică mai amplă, cu scopul de a recoagula toate forţele dreptei (mă refer deopotrivă la formaţiuni politice existente sau la personalităţi de dreapta, luate individual). Da, MRU poate juca rolul de catalizator, pentru că este prim-ministru şi pentru că are nu doar ambiţii personale, ci şi o viziune susţinută în timp cu argumente biografice şi intelectuale. Da, mă voi implica într-o asemenea mişcare, dacă ea va căpăta corp şi chip”, adaugă Baconschi.
Prim-vicepreşedintele democrat-liberal menţionează că implicarea sa într-o astfel de mişcare condusă de premierul Ungureanu va avea loc nu din afara PDL, ci „dinăuntrul acestui partid”.
„Nu o voi face din afara PDL, ci dinăuntrul acestui partid. E o iluzie să crezi că PDL – cea mai vastă organizaţie politică de dreapta – dispare la comanda USL sau pentru că un număr de bloggeri intransigenţi visează la Albă ca Zăpada. PDL nu e nici imaculat, nici condamnat. Are potenţial de reformă şi bilanţ de partid reformator, care nu s-a temut să ţină calea dreaptă în plină furtună a crizei economice”, argumentează Baconschi.
El susţine că PDL „are destui oameni de calitate pentru a-şi asigura un viitor decent”, dar care pot contribui şi la dezvoltarea şi evoluţia „Mişcării lui MRU”, dacă premierul va înţelege că „nu poate nimic de unul singur”.
Premierul Ungureanu a declarat, miercuri seară, că simte o aşteptare din partea unui prezumtiv electorat dezamăgit şi care nu se regăseşte în „cacofonia politică sau administrativă” actuală, dar că nu va iniţia o mişcare politică a sa decât atunci când va avea alături oameni de încredere.
„Eu nu sunt însă ca în epopeea lui Ulise, o sirenă care atrage spre pierzare oamenii. Urmăresc cu mare atenţie ce se întamplă pe scena politică şi nu fac niciun secret că mă recunosc în partea de centru dreapta a câmpului ideologic. Este o aşteptare, dar în momentul în care am spus asta în urmă cu două săptămâni, enumerând o anumită categorie de public şi categorii de vârstă, am fost catalogat imediat ca fiind fie foarte îndrăzneţ, fie arogant. Mi-am învăţat lecţia, aşa că spun doar că este o aşteptare”, a afirmat Ungureanu, la postul B1 TV.
El a arătat că este convins că electoratul aşteaptă o altă calitate a prezenţei umane în politică şi a apreciat că nu este nevoie de „pugilat” între partide.
Ungureanu a afirmat totodată că ştie că unele persoane îl consideră arogant, dar că studenţii săi nu îl consideră aşa.