Preşedintele Cartel Alfa: În România nu mai există contracte colective de muncă unice la nivel naţional

În România nu mai există contracte colective de muncă unice la nivel național și nici contracte colective sectoriale, a declarat, miercuri, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", prezent la un seminar de specialitate.
Filip Stan
21 oct. 2015, 09:21
Preşedintele Cartel Alfa: În România nu mai există contracte colective de muncă unice la nivel naţional

Ce se întâmplă astăzi la mai mult de patru ani și jumătate după aplicarea noului cadru legislativ? Avem zero contracte colective de muncă unice la nivel național. Avem zero contracte colective sectoriale pentru că nu s-a mai putut încheia niciunul. Avem 14.343 de contracte colective de muncă la nivel de unitate, din care 12.327 încheiate de reprezentanții lucrătorilor, iar 2.016 numai de organizațiile sindicale reprezentative. Rezultatul este că doar 28% din lucrătorii din România sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă astăzi, față de 100% la 5 mai 2011„, a precizat Hossu, citat de Agerpres.

Acesta susține că există mutații semnificative la nivel economic.

În prezent sunt 482.834 unități de angajatori care au până la 20 de lucrători și care potrivit legii nu sunt obligați să înceapă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. De asemenea, avem condiționările care spun că un sindicat poate fi realizat din 15 lucrători din aceeași unitate. Negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie în cazul unităților care au mai mult de 21 de lucrători„, a adăugat președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.

Liderul federației sindicale susține că se ajunge la imposibilitatea respectării dreptului constituțional în condițiile în care orice lucrător din România este liber să se asocieze. „Prin legea 62/2011 se ajunge la o interdicție a dreptului de liberă asociere pentru că acesta nu se poate afilia la o structură sindicală, decât în urma creării unui sindicat la nivel de unitate”, a menționat Hossu.

Potrivit sursei citate, în prezent există 4 milioane de contracte individuale de muncă încheiate până la 1.400 de lei din 5,3 milioane de contracte de muncă încheiate pe persoane fizice diferite.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) organizează miercuri, la Palatul Parlamentului, seminarul „Legislația muncii — oportunități și perspective”, în cadrul căruia sunt dezbătute oportunitatea modificării legislației din sector, impactul aplicării Codului muncii și a Legii dialogului social adoptate în 2011, cu accent pe transfer de expertiză și schimb de informații și inovații pe o piață inclusivă a muncii în Uniunea Europeană.

La eveniment participă experți ai confederațiilor și federațiilor sindicale și patronale, ai Ministerului Muncii, parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai organizațiilor neguvernamentale.

Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului ‘România suntem noi!’ POSDRU/171/6.4/S/146712, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care este derulat de MMFPSPV prin Departamentul pentru Dialog Social.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru un român care a mers în Turcia. Ce a ieșit dintr-o bucată de pâine în timp ce mânca la restaurantul hotelului: ”Bătaie de joc pe banii tăi”
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Ordin la Ministerul Muncii: Nu pedepsim femeile
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
Atenție! Se schimbă radical vremea în următoarele 4 săptămâni!
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Vama Niki din Macedonia, alternativă la Evzoni. Ce spun turiștii care au trecut pe acolo
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Pescobar va înnebuni! A fugit la Mykonos cu fostul iubit Mama copilului său l-a luat pe cameră pe 😮 😮 😮
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se schimbă complet BANII VECHI. Anunț categoric privind trecerea la Euro: Nu e pozitiv
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Guvernul Federației Ruse alocă 220 de milioane de ruble pentru locuitorii regiunii Kursk afectați de incursiunea ucraineană
MediaFlux
RĂSTURNARE în ALEGERILE din SUA! ESTE OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!