Copiii pot salva vieți omenești! Asta spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, prof, dr. Dorel Săndesc, care dorește să aducă începând de anul viitor în școlile din România un curs în care elevii să învețe să ofere primul ajutor unui om care suferă un stop cardiac.
„Este vorba despre instruirea acestor copii în tehnici de prim ajutor și resuscitare. Este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății numită „Kids save lives” / Copiii salveză vieţi. S-a văzut că această acţiune de educaţie a copiilor este extrem de utilă pentru a ajuta oamenii care fac un stop cardio respirator. Această acţiune există în câteva ţări şi vrem s-o implementăm şi în România pentru că cele mai multe cazuri de stop cardiac nu se fac în spital, lângă un medic, ci undeva în stradă, în afara spitalului”, a declarat Săndesc.
O ambulanţă cu personal calificat ajunge după câteva minute la bolnav, o medie de 9-10 minute. 10 minute de cele mai multe ori înseamnă prea mult pentru a putea salva un om, a salva un om în condiţii bune, în care să nu rămână cu sechele. În condiţii de stop creierul suferă primul din cauza lipsei de oxigen. În asemenea situaţii este esenţial timpul în care se încep manevrele de resuscitare pentru că timpul înseamnă viaţă.
„Aceste manevre se pot face şi de personal nemedical dacă este instruit adecvat pentru că sunt relativ simple. Ele constau în primul rand în a cere ajutor, apoi în a face acel masaj cardiac extern, la nivelul toracelui, combinat sau nu cu respiraţie gură la gură. Sunt manevre care se pot face şi se pot învăţa relativ uşor. Pentru asta este nevoie de o oră la doi ani de educaţie. Este suficient pentru ca un om să ştie ce să facă în acele momente”, a mai declarat secretarul de stat pentru RomaniaTV.net.
Potrivit Ministerului Sănătății, prin acest proiect se dorește instruirea elevilor şi a dascălilor de către personal medical calificat, în speţă medici tineri rezidenţi. Cei care asigură acest training vor fi plătiţi. Astfel, va constitui şi o motivare pentru medicii tineri a căror condiţie financiară nu este una bună.
„S-a constatat că elevii sunt un mediu excelent pentru asemenea acţiuni. În ţările în care s-au implementat programe de acest tip s-a văzut că aceşti copii sunt vectori. Ei transmit prietenilor, altor copii, părinţilor pentru că li se pare foarte interesant ce învaţă. Li se pare ceva eroic să ştii să salvezi vieţi. Tocmai de aceea s-a început de la o vârstă fragedă pentru că cei mici asociază asta cu eroii din filme sau din benzile desenate. Le place să ştie că ei sunt potenţiali salvatori. Sunt încântaţi şi transmit cu entuziasm şi altora”, a completat profesorul Săndesc.
De asemenea, pe lângă tehnicile de resuscitare, elevii vor învaţa şi alte elemente de educaţie sanitară extrem de utile.
„Este important să transmiţi copilului câteva informaţii despre cum este bine să trăieşti ca să fii sănătos. De exemplu, să nu te expui la soare. O problemă foarte importantă. În colaborare cu societăţile ştiinţifice de dermatologie avem programe foarte simple, filmuleţe, animaţii care arată cât de sănătos este soarele, dar în acelaşi timp cât este de periculos. Copiii vor învăţa cum şi când este bine să se expună. Pe lângă asta vor avea informaţii despre igienă şi despre modul de alimentaţie”, a mai spus secretarul de stat.
Pentru a nu se aglomera programa şcolară, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii doreşte să introducă începând de anul viitor aceste programe în timpul orelor de dirigenţie sau în Săptămâna Şcoala Altfel.
La finalul cursului, elevii primesc un certificat de absolvire. În timpul orelor de educaţie sanitară, elevii nu primesc note.