Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Vasile Şalaru, membru al ALDE, şi-a înaintat demisia, a anunţat ministrul Sorin Câmpeanu joi dimineaţă. „În urma unor discuții cu secretarul de stat, a înțeles să își înainteze demisia pentru a nu afecta sistemul de învățământ într-o maieră și mai apăsătoare. Domnia sa va veni cu detalii pentru a explica ce a vrut să zică în acea declarație, pe care nu și-o asumă integral”, a declarat ministrul Educației.
Secretarul de stat Vasile Şalaru a precizat pentru Ziarul de Iaşi că l-a informat deja pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, asupra deciziei luate.
Întrebat dacă demisia sa vine în contextul declaraţiilor făcute la Deva, Şalaru a spus că nu, explicând că responsabilă pentru acele afirmaţii apărute în presă ar fi o jurnalistă rău intenţionată.
„Îmi dau demisia pentru că nu vreau să-mi târăsc partidul (ALDE) într-un scandal. Nu vreau ca numele ALDE să fie terfelit. Gestul meu nu este o recunoaştere a faptului că aş fi făcut acele declaraţii. Eu nu am folosit astfel de exprimări. Cuvintele nu-mi aparţin, ci sunt ale unei jurnaliste rău intenţionate”, a precizat Vasile Şalaru pentru Ziarul de Iaşi.
Secretarul de stat în Ministerul Educației Vasile Șalaru a declarat, marți, într-o conferință de presă la Deva, că ar trebui introduse în școli cursuri în care fetele „să învețe să meargă frumos, să știe să fie gazde bune și cum se servește ceaiul”, el susținând că aceste ore de consiliere ar fi utile pentru „o integrare mai ușoară în societate, prin atitudine și prin ținută”.
Vasile Şalaru a transmis şi un comunicat de presă, în care explică contextul în acre a făcut declaraţiile:
„In perioada 20-21 oct. 2015 am participat la Consfatuirile pentru managementul in invatamantul preuniversitar in judetul Hunedoara. Cu acest prilej am sustinut doua conferinte de presa, una la sediul Inspectoratului Scolar Judetean si o alta, la sediul ALDE Hunedoara. O ziarista de la un cotidian hunedorean a ales tendentios, din toata prezentarea mea pe teme de educatie si pe teme politice, doar parerea mea ca educatia nonformala ar trebui sa aiba o pondere mai importanta in cadrul orelor de consiliere scolara si de Educatie fizica si sport, parere pe care a denaturat-o total, scotand-o din context. Mai mult, ceea ce a publicat acest cotidian nu sunt cuvintele mele, iar dreptul la replica nu mi s-a publicat. Ziarista a folosit expresii care nu mi-au apartinut niciodata dar care mi-au adus grave prejudicii.
Asigur pe aceasta cale intreaga opinie publica de faptul ca nu folosesc niciodata exprimari triviale, cu atat mai mult in legatura cu elevii. Sunt profund dezamagit de modul in care acest cotidian a inteles sa-si informeze cititorii asupra unor teme importante, spre deosebire de toti ceilalti jurnalisti care au facut-o corect. Mai mult, sunt uimit ca unele posturi de televiziune nationale au ales sa prezinte doar acest articol defaimator si nu pe celelalte, ceea ce pune un mare semn de intrebare asupra modului in care este publicul informat.
‘Ziarul hunedoreanului’, ‘Glasul Hunedoarei’, postul Hunedoara Tv, pe al carui site se afla inregistrarea conferintei de presa, au prezentat corect afirmatia: ‘Mai in gluma, mai in serios eu cred ca spatele drept, pieptul bombat si privirea inainte conteaza mult. Optimismul pe care il exprima un tanar il ajuta sa priveasca altfel viata’. Autoarea articolului din publicatia al carui nume nici nu vreau sa-l mentionez a modificat aceasta afirmatie, interpretand-o in mod tendentios, atribuindu-mi cuvinte pe care nu le-am rostit. Invit pe aceasta cale jurnalistii de buna credinta sa vizioneze inregistrarea conferintei de presa pe TV Hunedoara.ro.
Cu toate ca a sprijini educatia nonformala este un lucru meritoriu nu o vina, ca ma consider un dascal devotat scolii romanesti, ca om de buna credinta inteleg sa ma retrag din functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice tocmai pentru a nu aduce un prejudiciu nici sistemului de invatamant si nici ALDE, partidul din care fac parte. Ma retrag cu convingerea ca ‘orice fapta buna nu ramane nepedepsita’.”
„Aceste ore de consiliere vizează, poate o să râdeți, poate nu, o integrare mai ușoară în societate, prin atitudine, prin ținută. Elevii noștri nu știu să calce pe stradă. Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, știind să fie o gazdă bună, și cred că este o latură a învățământului românesc, care a fost total neglijată, și care ar putea aduce aminte, sper să nu zâmbiți, de trecuta educație de pension”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației Vasile Șalaru, potrivit publicației Glasul Hunedoarei.
Întrebat dacă nu ar fi mult mai util pentru elevi să învețe educație rutieră sau cursuri de prim-ajutor, secretarul de stat în Ministerul Educației a răspuns: „Nimeni nu spune ca aceste lucruri să nu se facă. La dirigenție, ele erau obligatorii. Se făceau și acestea. Eu am spus ca pe lângă astea să se facă și altceva”.
La finalul conferinței de presă, secretarul de stat a mai spus că fetele ar trebui să se ghideze după enunțul: „Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”.
„Îmi cer scuze dacă nu m-am făcut înțeles, dar cred că un băiat, când are de braț o fată, cel puțin așa e la mine, în zona Moldovei, nu cred că îl interesează dacă fata știe educație rutieră, ci dacă știe să meargă frumos, ca o doamnă. Într-un cuvânt, pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții!”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Educației Vasile Șalaru, citat de Glasul Hunedoarei.
Vasile Șalaru este secretar de stat în Ministerul Educației din luna ianuarie a acestui an. El este copreședinte ALDE Iași, fiind și candiddat la Primăria Iași.