Procurorul-șef al DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, a declarat, joi, la finalul perchezițiilor de la Primăria Buzău, că vizați de anchetă sunt cel puțin zece funcționari publici din Direcția Economică, acuzați de constituirea unui grup organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.
Cei zece angajați ar fi comis aceste infracțiuni în perioada 2010-2015, fără ca prejudiciul să poată fi stabilit la acest moment al anchetei.
„La nivelul DIICOT – BT Buzău se efectuează cercetări penale care vizează activitatea mai multor funcționari din Direcția Economică, serviciile și birourile subordonate cu atribuții în materie de gestionare în sistemul informatizat și letric al amenzilor, impozitelor, taxelor datorate bugetului local. Există suspiciunea că s-au introdus date false în sistemul informatic din cadrul Primăriei prin efectuarea de mențiuni privind clasarea unor amenzi care nu au fost achitate pe diferite considerente, de pildă că au fost plătite la alte primării, ceea ce e fals, că au fost anulate prin hotărâri judecătorești, ceea ce nu e real, alte amenzi ar fi fost transferate către alte localități, însă nu există nicio dovadă și suport real. Totodată, anumite debite ale unor agenți economici există suspiciunea că au fost mult diminuate prin inserarea unor date nereale privind caracterul lor și cuantumul, iar tot legat de aceste debite funcționarii cu atribuții în materie nu au exercitat urmărirea și executarea silită a debitelor pe care le au unii agenți economici din Buzău”, a declarat Nicolae Petroșel.
El a precizat că de la Primăria Buzău au fost ridicate mai multe documente și înscrisuri care vor fi analizate, urmând a se trage concluziile la finalul cercetărilor, scrie reporterntv.
Până atunci, Petroșel a spus că nu se știe valoarea prejudiciului și nici nu vor fi făcute rețineri, angajații de la Direcția Economică urmând a merge la serviciu ca înainte de descinderi.
„Este vorba despre mai mulți funcționari, minim zece, dar există posibilitatea extinderii cercetărilor și la alte persoane, trebuie să examinăm conținutul documentelor ridicate, vom începe apoi procedurile. După ce vom centraliza datele vom lua, desigur, măsurile ce se impun„, a declarat Petroșel.
Joi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziții la sediul Primăriei Buzău, la Direcția Economică, în cadrul unei acțiuni ce vizează săvârșirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.
Potrivit DIICOT, mai mulți funcționari publici din Primăria Buzău – Direcția Economică au constituit un grup infracțional organizat, ei fiind suspectați că nu au înscris în sistemul informatic mai multe procese-verbale de contravenție, în vederea eludării plății acestora.
De asemenea, aceștia ar fi introdus date false în sistemul informatic, „respectiv mențiuni nereale că amenzile ar fi fost plătite la consiliile locale din alte localități sau la sucursale și filiale CEC din alte localități, acțiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contravențiilor și introducerea scriptică a altor documente”.
Funcționarii mai sunt suspectați că au introdus date false în sistemul informatic, vizând ștergerea și anularea datoriilor mai multor persoane juridice în condiții nelegale, respectiv înainte de împlinirea termenului de prescripție de cinci ani, că nu au luat măsurile legale pentru urmărirea și executarea bunurilor persoanelor juridice care figurează cu datorii la bugetul municipalității, dar și că au emis „cu mare întârziere” titlurile de executare silită, respectiv în apropierea împlinirii termenului de prescripție a executării debitelor locale către bugetul municipalității.
Acțiunea s-a desfășurat împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la SCCO Buzău și BCCO Ploiești, sprijinul tehnic și informativ fiind asigurat de Serviciul Român de Informații.
CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII DNA la Oficiul pentru Cadastru din Braşov