„Abatajul a ajuns la limita de exploatare, iar activitatea de producție a cărbunelui s-a oprit. Până la sfârșitul acestei luni vor fi demontate echipamentele din subteran, în paralel cu scoaterea la suprafață a cărbunelui din abataj, pentru a se evita autoaprinderea acestuia”, a declarat, joi, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel, potrivit Agerpres.
Echipamentele din subteran vor fi recuperate și transferate la minele Paroșeni și Uricani, dacă sunt compatibile cu procesul de producție de acolo, având în vedere faptul că aceste două exploatări fac parte din SNIMVJ. Restul de utilaje vor fi transferate către minele ce aparțin de Complexul Energetic Hunedoara — Livezeni, Lonea, Lupeni și Vulcan, în baza unui acord semnate între cele două companii.
În ceea ce privește personalul, directorul SNIMVJ a spus că 50 de angajați vor fi transferați, de la 1 noiembrie, la mina Uricani, iar restul vor rămâne la Petrila până la finalizarea operațiunilor de închidere. Apoi oamenii vor fi repartizați la alte mine.
Minele Petrila, Uricani și Paroșeni sunt cuprinse într-un program de închidere, aprobat de Comisia Europeană, până în 2018.
Activitatea de exploatare a cărbunelui la Mina Petrila a început în urmă cu mai bine de 150 de ani. Prima atestare documentară a exploatării cărbunelui la Mina Petrila este datată la 30 decembrie 1858, când compania ‘Max, Egon, Fürst’ a dobândit prima concesiune de teren minier în zonă.
Mina Petrila este considerată și cea mai adâncă din țară, cu galerii care ajungeau până la 1.100 de metri sub pământ.
Citeşte şi Explozie într-o mină de cărbuni: 28 de MINERI sunt RĂNIŢI, 18 dintre ei fiind în stare gravă