Tăriceanu, declaraţii despre Mineriadă: „Minerii nu au venit singuri, au fost chemaţi”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut vineri că evenimentele petrecute în iunie 1990 în Piața Universității din Capitală au reprezentat "o sincopă inacceptabilă" de la democrație, pentru care cineva ar trebui să dea socoteală.
Iulian Tudor
23 oct. 2015, 10:38
Tăriceanu, declaraţii despre Mineriadă:

Tăriceanu a precizat că este atributul organelor de anchetă și al instanțelor de a stabili vinovății și de a aplica pedepsele corespunzătoare fiindcă „minerii nu au venit singuri, minerii au fost chemați, minerii au fost conduși”.

„A fost o sincopă de la democrație și de la statul de drept inacceptabilă. În loc ca instituțiile abilitate ale statului să facă ordine sau să mențină ordinea, am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Pentru aceste lucruri cineva sigur că ar trebui să dea socoteală, dar acesta este rolul Procuraturii și al instanțelor de a stabili dacă sunt vinovății și să aplice pedepsele corespunzătoare în aceste cazuri”, a declarat acesta la Senat, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă consideră că fostul președinte Ion Iliescu a avut un rol în Mineriada din 1990, Tăriceanu a afirmat că „lucrurile acestea sunt atât de serioase, încât, dincolo de bănuielile politice, trebuie să existe dovezi”.

„Nu știu, atunci au fost multe scenarii care s-au vehiculat, dar pot spune că minerii nu au venit singuri. Minerii au fost chemați, minerii au fost conduși, pentru că până la București să pui în mișcare zeci de trenuri care să treacă prin gări nu se poate face decât cu sprijinul unor autorități — că a fost Ministerul Transporturilor, că a fost CFR, că au fost serviciile secrete de atunci. Cum vă explicați că minerii au ajuns să devasteze, de exemplu, sediile partidelor? Din Lupeni știau cumva unde sunt sediile partidelor în București, casele particulare? Lucrurile acestea trebuie să aibă o explicație. Deci, ei au fost conduși și nu au fost conduși de binevoitori de pe stradă”, a mai spus acesta.

Tăriceanu le-a povestit jurnaliștilor că liderii PNL au trebuit să se ascundă pentru a scăpa „de furia minerilor”, criticându-i totodată pe aceia care susțin că minerii au venit din proprie inițiativă fiindcă, în opinia sa, „conștiința civică nu înseamnă a face dreptatea cu parul și cu țeava adusă din mină”.

Citeşte şi Theodor Paleologu: Ion Iliescu este responsabil pentru Mineriadă. Evident că poate fi tras la răspundere

„Eram deja unul dintre liderii mai tineri ai PNL, care a avut mult de suferit, începând cu sedii devastate, cu persoane care aparțineau partidului nostru și care au fost bătute, maltratate, care au ajuns să aibă zile de spitalizare. Noi am fost afectați și fizic, dar și sentimentul de teroare politică a fost destul de larg. Pot spune că împreună cu câțiva dintre colegii din conducerea PNL a trebuit atunci să ne ascundem. Am trăit câteva zile ca în trecut, în ilegalitate. Președintele partidului, Radu Câmpeanu, s-a ascuns și el ca să scape de furia minerilor, ceea ce nu se poate justifica în niciun fel, în condiții normale, într-o țară civilizată. Pentru lucrurile astea, nimeni nu a dat niciun fel de răspuns, nu a dat socoteală nimănui”, a subliniat președintele Senatului.

De asemenea, acesta a reamintit faptul că sediul Radio Contact a fost devastat de mineri însă nu înainte de a înregistra anumite conversații între forțele de poliție „din care rezulta foarte clar că se coordonează acțiunile de devastare și de dezordine din stradă” și care au fost depuse ca probă la dosarul Mineriadei.

„Sediul radioului era în clădirea Institutului de Arhitectură. Minerii au ajuns și în sediul Institutului nu ca să caute proiectele studenților. Ei au căutat redacția Radio Contact, au devastat redacția, ne-au furat echipamentele și au distrus emițătorul. Acesta a fost rezultatul trecerii minerilor. Întâmplarea a făcut ca, în ziua în care au avut loc violențele în stradă, colegii mei care lucrau în radio să facă monitorizarea emisiei (…) și pe acea frecvență, la un moment dat, au început să se audă conversațiile, transmisiunile între forțele de poliție, din care rezulta foarte clar că se coordonează acțiunile de devastare și de dezordine din stradă. Deci, forțele de poliție erau ele însele implicate în aceste acțiuni. Colegii au înregistrat pe bandă aceste comunicații și au fost depuse la Procuratură. Sunt probe la dosar care niciodată nu au fost luate în considerare”, a precizat Tăriceanu.

Totodată, președintele Senatului a fost chestionat cu privire la posibilul rol pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a avut în evenimentele din iunie 1990, însă acesta a replicat că „este rolul Procuraturii să ancheteze”.

„În pofida faptului că au trecut 25 de ani, rănile lăsate în societate încă sunt puternice, pentru că atunci a fost o fractură imensă la nivelul societății românești și a fost o situație care a cauzat imens de mult rău și care a dăunat imaginii României. Fără îndoială că, fără o judecată completă a faptelor care s-au petrecut atunci, vom rămâne în continuare să sperăm că locuim într-un stat de drept, dar așa cum am observat până acum, Justiția a evitat să intre în fondul problemelor. Cred că sunt încă mulți români, nu numai cei care au suferit direct — cei care au fost răniți, familiile celor care au decedat, care așteaptă o reparație poate simbolică din partea statului român și a Justiției”, a mai spus Tăriceanu.

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
Capital.ro
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României, se retrage din handbal. Mulțumim, Cristina!
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Ministrul Muncii, anunț esențial pentru pensionari. „Este foarte important”
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa ceva, e șocant”
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Bărbatul care a fost femeie. O poveste de film. Video
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
ALERTĂ în penitenciar! Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu, de la Puterea Dragostei, după ce a aflat că soția lui a fost ucisă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Ungurii, umiliți. Ungaria a fost pusă la punct de Comisia Europeană: Profită de războiul din Ucraina
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Dronele ucrainene provoacă apărarea aeriană rusă
MediaFlux
AU INTRAT BANII pe CARD! Decizie pentru SENIORI! Vești bune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...