Tablouri ale elevilor de la „Tonitza”, expuse la DNA: Kovesi: Justiţia, componentă importantă în educaţie

Direcția Națională Anticorupție a organizat, vineri, Ziua porților deschise, evenimentul fiind marcat prin expunerea pe holuri și în birourile instituției a aproximativ o sută de tablouri ale elevilor de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".
Iulian Tudor
23 oct. 2015, 16:43
Tablouri ale elevilor de la

La sediul DNA au fost invitați mai mulți elevi care au oferit o parte dintre picturile realizate de-a lungul timpului, prilej cu care au făcut un tur al instituției, inclusiv în biroul procurorului șef, Laura Codruța Kovesi, gazdă pe durata vizitei.

Citeşte şi: Kovesi: Un cetăţean ne-a cerut un GHID de PRINDERE a CORUPŢILOR. Ce PRESIUNI acuză din partea POLITICIENILOR

Elevii au fost însoțiți de profesori și chiar de părinți iar conducerea DNA le-a făcut o prezentare a activității instituției și le-a răspuns la întrebări.

Kovesi a declarat că motivul care a stat la baza acestei inițiative a fost faptul că o componentă importantă în educația tinerilor trebuie să fie și cea legată de Justiție.

Este unul dintre motivele pentru care astăzi am pus bazele unui proiect împreună cu Liceul „Tonitza”. (…) O parte dintre picturi vor rămâne la noi, au fost expuse pe holuri, în sala de ședință și chiar și în biroul procurorului șef al DNA. Educația este un segment extrem de important când vorbim despre o societate democratică, la fel cum este și justiția. Cred că procurorii din DNA pot să ofere informații și experiență în ceea ce privește normele de conviețuire socială, principii cum sunt dreptatea, cinstea, corectitudinea iar elevii pot să ne furnizeze, prin ochii lor, viziuni despre modul în care este percepută justiția”, a afirmat Kovesi.

Șefa DNA a adăugat că în picturile elevilor având ca temă Justiția a observat abordări diferite.

„Unii au surprins Justiția legată la ochi, dar cu balanța înclinată într-o parte. În alte tablouri, balanța era înclinată egal, ceea ce arată că principiul aplicării legii în mod egal a fost bine perceput de copii. Sunt foarte multe picturi interesante. Am ales câteva dintre ele pentru a fi puse în biroul procurorului șef al DNA (…). Unul dintre ele mi s-a părut foarte interesant — pe un fundal negru este reprezentată Justiția, legată la ochi, care ține în mână un pește mare. Cu toate că peștele este alunecos, justiția îl prinde și îl ține foarte bine. Am discutat cu eleva care a pictat acest tablou, mi-a zis că în momentul în care l-a făcut nu a avut această abordare, nu s-a gândit la acest lucru, dar astăzi, discutând, totuși am ajuns la un punct comun. A fost un bun prilej să explic că până la urmă, în meseria noastră, ca magistrați, nu toți trebuie să avem aceeași opinie. Este bine când avem opinii diferite, pentru că altfel nu am mai putea vorbi de democrație”, a explicat procurorul șef.

Kovesi a susținut că întrebările elevilor au vizat în mare parte ce înseamnă o carieră profesională, modul în care procurorii au ales această profesie, dar și dacă aceștia au viață privată sau dacă mai au timp liber, nefiind interesați de dosare.

„A fost și o intervenție în care cineva ne-a mulțumit că am organizat acest lucru tocmai pentru că era un mit în spațiul public că procurorii DNA sunt de temut și oarecum au văzut o altă latură. Le-am explicat că procurorii din DNA sunt profesioniști, curajoși, proactivi, sunt foarte dedicați pentru ceea ce fac, dar în același timp au și ei familie, copii, preocupări comune ca și alți cetățeni de vârsta lor. (…) La una dintre întrebări chiar am răspuns făcând o paralelă între artiștii care au pictat aceste picturi și ceea ce ni se întâmplă și nouă uneori în viața profesională. Le-am spus că am avut situații în care am confiscat tablouri și poate nu întotdeauna am fost pregătiți să cunoaștem valoarea tablourilor”, a arătat șefa DNA.

Kovesi a precizat că acest proiect va continua prin organizarea unor întâlniri între procurorii din DNA și elevii de la acest liceu, dar și a unui concurs de pictură cu tema „DNA”. „Vom premia cele mai interesante picturi, chiar dacă ele vor reflecta într-un fel pozitiv sau negativ activitatea DNA. Important este să vedem prin ochii copiilor activitatea noastră”, a subliniat șefa DNA.

Una dintre elevele a cărei picturi a fost expusă în biroul Laurei Codruța Kovesi a spus că mesajul transmis este că Justiția trebuie să fie oarbă și să țină cont decât de fapte.

„Am pictat Justiția ca fiind oarbă, ținând în mână o balanță, pe un taler fiind un rege cu mantia însângerată de toate războaiele pe care le-a purtat, de toate luptele. Sânge vărsat din orgoliu, sânge vărsat la mânie, totodată având lângă el munți de bani, dar în fața Justiției el este egal cu un om obișnuit din popor, care are la fel de multe păcate ca și el, dar este totuși sărac. În fața ei (n.r. — Justiției) nu contează banii sau funcția. În fața ei, toți sunt egali prin ceea ce au făcut. Sunt aduse în fața ei numai faptele lor, numai păcatele lor, vărsările lor de sânge, pentru asta sunt ei judecați, nu pentru ceea ce poartă de fapt cu ei. Nu contează coroana sau peticul de pe haină, în fața Justiției toți sunt egali”, a explicat autoarea tabloului.

Eleva a recunoscut că până vineri nu știa foarte multe despre DNA, ci doar că se ocupă cu anchetarea celor cu funcții importante în stat.

„Astăzi am aflat chiar de la doamna procuror că (n.r. — procurorii ) sunt și ei oameni, că au un suflet, că nu sunt chiar atât de fioroși pe cât îi tot vedem la tv”, a povestit tânăra, care a adăugat că a impresionat-o discursul șefei DNA.

O altă elevă a declarat că este onorată că tabloul realizat de ea este expus în biroul procurorul șef și că știe despre DNA că este o instituție în care se face dreptate.

„În artă, eu creez iluzii și am creat iluzia unui echilibru al Justiției făcând o balanță, fiind ținută de femeia oarbă, iar oarba este justiție. Pentru că justiția este oarbă, iar ciocanul ținut în mână dreaptă reprezintă dreptatea. (…) Când am văzut tabloul înăuntru, am simțim o mare mândrie”, a spus aceasta.

Ziua porților deschise a fost organizată vineri la mai multe instanțe și parchete din țară, dar și la Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invitați, cu ocazia celebrării Zilei Europene a Justiției, cetățeni, justițiabili, elevi, studenți, reprezentanți ai societății civile și alte persoane interesate de mersul sistemului judiciar.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'