Tăriceanu: Ungureanu a greşit acceptând postul de premier, nu are o experienţă politică suficientă

Călin Popescu Tăriceanu consideră că Mihai Răzvan Ungureanu a făcut o greşeală acceptând să preia funcţia de prim-ministru, susţinând că acesta "nu are o experienţă politică suficientă pentru a acţiona în deplinătatea forţelor" ca premier şi că are un sprijin "precar" în arcul majorităţii.
Romania TV
19 apr. 2012, 20:00
Tăriceanu: Ungureanu a greşit acceptând postul de premier, nu are o experienţă politică suficientă

Fostul premier liberal a răspuns, la Digi 24, afirmaţiilor lui Ungureanu legate de demisia sa, în 2007, din funcţia de ministru de Externe, la cererea lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Nu împărtăşesc punctul lui de vedere”, a spus Tăriceanu, respingând afirmaţiile potrivit cărora i-ar fi căutat „nod în papură” lui Ungureanu.

„A spus că îl pândeam cumva, că i-am căutat nod în papură ca urmare a modului în care el s-a poziţionat în legătură cu reatragrea trupelor române din Irak, ceea ce nu e adevărat. Sigur că n-am apreciat poziţionarea lui şi eu cred că România a făcut o greşeală că s-a implicat cu mult peste posibilităţile ei în Irak – eu nu cred că România nu trebuia să fie parte a acestei coaliţii care a acţionat în Irak, dar s-a implicat cu mult peste posibilităţile ei – şi era un moment în care această discuţie trebuia deschisă şi făcută publică şi stabilit un calendar de retragere. În al doilea rând, a invocat faptul că a fost un incident consular şi că eu eram la curent de această problemă cu ceva timp înainte. Pot să-i spun şi acum că nu eram la curent de această problemă, nu fusesesm informat şi era de datoria lui, încă o dată o spun, ca atunci când îl informează pe preşedinte să îl informeze şi pe şeful guvernului din care face parte”, a arătat Tăriceanu.

Tăriceanu a menţionat totodată că, ulterior acestui moment, relaţia sa cu Ungureanu a fost una „corectă”. „Nici eu nu sunt un om ranchiunos, probabil nici el şi, ulterior, am avut o relaţie corectă, ca între doi oameni care se respectă”, a adăugat el.

Călin Popescu Tăriceanu a spus însă că, din punctul său de vedere, Mihai Răzvan Ungureanu „a făcut o greşeală acceptând să preia portofoliul de prim-ministru”.

Nu are o experienţă politică suficientă pentru a acţiona în deplinătatea forţelor ca prim-ministru. Ca prim-ministru îţi trebuie o experinţă politică care se articulează în activitatea unei structuri politice, a unui partid„, a susţinut Tăriceanu.

De asemenea, el a menţionat că „situaţia politică în România s-a deteriorat într-atât, situaţia arcului guvernamental este atât de afectată” încât implicit îl afectează şi pe Ungureanu, întrucât „sprijinul pe care în mod nomal trebuie să-l aibă un prim-ministru în arcul majorităţii el îl are într-o măsură care este destul de precară”. „Este câteodată supus unor acţiuni de şantaj, cum a fost cea legată de alocarea fondurilor guvernamentale pentru primăriile conduse de primari ai PDL sau altădată nu reuşeşte să agrege majoritatea de care are nevoie pentru a lua deciziile politice importante„, a adăugat deputatul PNL.

„Cred că, dacă Mihai Răzvan Ungureanu ar fi pornit în acest mandat cu ideea că are un mandat limitat în primul rând de timp şi s-ar fi rezumat la o acţiune politică un pic mai redusă ca amploare şi ca greutate, atunci probabil că ar fi evitat greşelile în care a intrat destul de repede în aceste două luni de mandat”, a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a apreciat totodată că Ungureanu a picat „principalul examen de liberalism” promovând proiectul de lege legat de limitarea despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că, în perioada în care conducea Ministerul de Externe, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a căutat „nod în papură” pentru a-l îndepărta de PNL, reproşându-i nejustificat că a aderat la gândirea preşedintelui Traian Băsescu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...