Fostul premier liberal a răspuns, la Digi 24, afirmaţiilor lui Ungureanu legate de demisia sa, în 2007, din funcţia de ministru de Externe, la cererea lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Nu împărtăşesc punctul lui de vedere”, a spus Tăriceanu, respingând afirmaţiile potrivit cărora i-ar fi căutat „nod în papură” lui Ungureanu.
„A spus că îl pândeam cumva, că i-am căutat nod în papură ca urmare a modului în care el s-a poziţionat în legătură cu reatragrea trupelor române din Irak, ceea ce nu e adevărat. Sigur că n-am apreciat poziţionarea lui şi eu cred că România a făcut o greşeală că s-a implicat cu mult peste posibilităţile ei în Irak – eu nu cred că România nu trebuia să fie parte a acestei coaliţii care a acţionat în Irak, dar s-a implicat cu mult peste posibilităţile ei – şi era un moment în care această discuţie trebuia deschisă şi făcută publică şi stabilit un calendar de retragere. În al doilea rând, a invocat faptul că a fost un incident consular şi că eu eram la curent de această problemă cu ceva timp înainte. Pot să-i spun şi acum că nu eram la curent de această problemă, nu fusesesm informat şi era de datoria lui, încă o dată o spun, ca atunci când îl informează pe preşedinte să îl informeze şi pe şeful guvernului din care face parte”, a arătat Tăriceanu.
Tăriceanu a menţionat totodată că, ulterior acestui moment, relaţia sa cu Ungureanu a fost una „corectă”. „Nici eu nu sunt un om ranchiunos, probabil nici el şi, ulterior, am avut o relaţie corectă, ca între doi oameni care se respectă”, a adăugat el.
Călin Popescu Tăriceanu a spus însă că, din punctul său de vedere, Mihai Răzvan Ungureanu „a făcut o greşeală acceptând să preia portofoliul de prim-ministru”.
„Nu are o experienţă politică suficientă pentru a acţiona în deplinătatea forţelor ca prim-ministru. Ca prim-ministru îţi trebuie o experinţă politică care se articulează în activitatea unei structuri politice, a unui partid„, a susţinut Tăriceanu.
De asemenea, el a menţionat că „situaţia politică în România s-a deteriorat într-atât, situaţia arcului guvernamental este atât de afectată” încât implicit îl afectează şi pe Ungureanu, întrucât „sprijinul pe care în mod nomal trebuie să-l aibă un prim-ministru în arcul majorităţii el îl are într-o măsură care este destul de precară”. „Este câteodată supus unor acţiuni de şantaj, cum a fost cea legată de alocarea fondurilor guvernamentale pentru primăriile conduse de primari ai PDL sau altădată nu reuşeşte să agrege majoritatea de care are nevoie pentru a lua deciziile politice importante„, a adăugat deputatul PNL.
„Cred că, dacă Mihai Răzvan Ungureanu ar fi pornit în acest mandat cu ideea că are un mandat limitat în primul rând de timp şi s-ar fi rezumat la o acţiune politică un pic mai redusă ca amploare şi ca greutate, atunci probabil că ar fi evitat greşelile în care a intrat destul de repede în aceste două luni de mandat”, a declarat Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a apreciat totodată că Ungureanu a picat „principalul examen de liberalism” promovând proiectul de lege legat de limitarea despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate.