Datele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița arată că, la Bărbulești, există 95 de familii beneficiare ale alocației de susținere a familiei și alte 285 de persoane plătite în baza Legii 416, a venitului minim garantat. În total, lunar, toți acești beneficiari primesc 1 milion de lei din partea statului.
Situația este cu atât mai delicată cu cât, uitându-te în localitate, se poate observa că beneficiarii ar putea renunța la acești bani. Potrivit independentonline.ro, au mașini scumpe și case care „se învârt după soare”, bunuri pe care însă nu le pot justifica. Cu toate acestea legea îi consideră fără venituri și devin asistați sociali.
Autoritățile județene cunosc foarte bine situația și consideră sprijinul financiar al statului o risipă, în contextul în care o bună parte dintre acești beneficiari trăiesc destul de bine chiar și fără ajutoarele sociale.
„Aceste derapaje apar pentru că oamenii nu-și pot justifica proprietățile. Practic ei figurează fără venituri, iar legea ne obligă să le oferim sprijinul de care au nevoie. Organizăm periodic controale pentru a evita astfel de situații. În ultimul timp, am reușit să le gestionăm corespunzător și să acordăm sprijin cu adevărat celor care au nevoie de el!”, a declarat Silviu Vlădăreanu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița.
O altă statistică oferită de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială arată faptul că Ialomița trăiește din ajutoare sociale. Indiferent de forma sprijinului pe care-l primesc, în primul semestru al anului în curs, la nivelul județului a fost înregistrat un număr total de 68154 de beneficiari de subvenții acordate de stat. Acest aspect presupune că un sfert din populația județului primește fonduri guvernamentale sub formă de ajutoare sociale. Pentru toți aceștia au fost acordate sume de 41,5 milioane de lei.