Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Maramureş, Vasile Fiţigău, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Massimo Loddo a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, principala fiind cea de tâlhărie, iar din contopirea pedepselor a rezultat o condamnare de 20 de ani de închisoare cu executare.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs.
Celălalt bărbat judecat în acest dosar, Ioan Ursuţ, s-a sinucis în ianuarie, astfel că procesul în cazul său a încetat.
Ioan Ursuţ şi Massimo Loddo, principalii suspecţi în cazul jafului din Pasul Gutâi, din 15 septembrie 2009, au fost trimişi în judecată în iulie 2010, de Parchetul instanţei supreme, sub acuzaţiile de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uzurpare de calităţi oficiale.
Potrivit procurorilor, cei doi bărbaţi au folosit la jaf patru maşini furate. Astfel, împreună cu alte persoane, cei doi au urmărit şi oprit în trafic, la coborârea Pasului Gutâi, spre localitatea Mara, în locul numit „Valea Albă”, unde nu există reţea pentru telefonie mobilă, o autospecială care transporta valori în lei şi valută şi în care erau trei persoane.
Autorii jafului purtau cagule şi erau îmbrăcaţi în uniforme tip combinezon negru, specifice trupelor speciale de intervenţie ale poliţiei, purtând inscripţia „Poliţia” şi aveau arme automate tip Kalaşnikov sau AKM 47, se arăta într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.
Cei doi, împreună cu celelalte persoane mascate, declinându-şi calitatea nereală de poliţişti şi simulând efectuarea unui control, i-au dezarmat pe doi dintre ocupanţii autoutilitarei firmei de transport valori şi i-au deposedat de două pistoale şi muniţia aferentă. Apoi, prin violenţă, i-au obligat pe cei trei angajaţi să le predea autospeciala, pe care au condus-o pe un drum forestier spre „Valea Albă”.
Ulterior, atacatorii au furat patru saci în care se aflau 2.630.000 de lei şi 2.000 de euro din compartimentul tezaur al maşinii blindate.
În acest dosar, cercetările au fost făcute iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, acestea fiind continuate de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.
Ursuţ şi Loddo au fost reţinuţi în 26 ianuarie 2010, iar ulterior Tribunalul Maramureş a decis arestarea preventivă a acestora.
O parte din banii aflaţi în maşina de transport valori atacată erau destinaţi aprovizionării a peste 40 de subunităţi poştale din judeţul Maramureş.
Ioan Ursuţ, în vârstă de 53 de ani, a fost găsit spânzurat, în luna ianuarie a acestui an, în grupul sanitar al camerei de deţinere de la Penitenciarul Gherla.