„PRSO solicită înființarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar, care să stabilească dacă vicepremierul Gabriel Oprea a comis un abuz în serviciu, prin folosirea coloanei oficiale într-o situație ce nu este prevăzută de lege. Această comisie de anchetă poate fi făcută în baza Constituției României, prin care Parlamentului îi revine prerogativa controlului parlamentar asupra membrilor Guvernului, având rolul de a se asigura că, în activitatea sa, Executivul îndeplinește mandatul primit la învestitură, în condițiile legii. În acest sens, PSRO face un apel către toate partidele politice de la Putere sau din Opoziție pentru a sprijini acest demers pentru că aflarea adevărului nu are culoare politică”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres.
Potrivit sursei citate, comisia propusă poate avea ca exemplu Comisia Nana. „Având ca exemplu pe plan intern Comisia Nana, în urma căreia au fost trimise documente importante la Parchet, dar și pe plan extern audierile maraton la care a fost supusă Hillary Clinton, pentru a se stabili rolul său în atacurile de la Benghazi, PRSO consideră că, în cazul tragediei de săptămâna trecută, este momentul ca în Parlamentul României să existe audieri autentic democratice despre toate aspectele legate de folosirea coloanei oficiale și a resurselor funcției publice de către un ministru al Guvernului, adică de către ministrul de Interne, Gabriel Oprea”, se menționează în comunicat.
PRSO susține că declarația ministrului de Interne potrivit căreia „accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie în timpul unei deplasări organizate în interes profesional” naște și „mai multe controverse” pe marginea acestui subiect.
„Așa cum presa a semnalat, Codul rutier prevede, la articolul 223, alineatul 3 că ‘în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență, pot beneficia de însoțirea cu echipaje ale poliției rutiere și miniștrii din Guvernul României (…)’. Prin declarația lui Gabriel Oprea, înțelegem că a folosit coloana oficială ‘în interes profesional’, însă interesul profesional nu este echivalentul unei ‘situații deosebite’, care să ‘impună deplasarea în regim de urgență’, așa cum este prevăzut de legislație. Până la înființarea acestei comisii de anchetă, PRSO consideră că unica soluție în acest moment, din punct de vedere politic, o reprezintă demisia de onoare a lui Gabriel Oprea din funcția de ministru de Interne și, implicit, vicepremier, demisie care nu mai poate fi amânată”, se mai arată în comunicat.