El consideră că toți acești factori, la care se adaugă și faptul că Rusia a dislocat capabilități militare în peninsula Crimeea, „concură la șubrezirea stabilității în regiunea Mării Negre, o componentă importantă a securității euro-atlantice”.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, Ioniță a participat, la Tbilisi, la seminarul cu tema „Georgia — de la Summitul NATO din Țara Galilor la Summitul NATO de la Varșovia”. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Tbilisi, în calitate de ambasadă Punct de Contact NATO, în parteneriat cu Biroul NATO de legătură în Georgia și Fundația Georgiană pentru Studii Strategice și Internaționale (GFSIS).
Totodată, adaugă sursa citată, oficialul român a pledat pentru o atenție sporită atât din partea NATO, cât și din partea UE pentru regiunea extinsă a Mării Negre, pe care a apreciat-o a fi o zonă esențială pentru securitatea spațiului euro-atlantic. În acest context, Ioniță a reafirmat obiectivul României de a-și pune în valoare potențialul strategic și economic pentru a răspunde eficient noilor provocări din vecinătățile estică și sudică ale NATO.
„Secretarul de stat a evidențiat trei direcții principale de acțiune în scopul menținerii securității și stabilității în regiunea Mării Negre, respectiv consolidarea apărării colective a întregului flanc estic, reevaluarea strategică a abordării relației cu Rusia, precum și continuarea sprijinirii partenerilor estici. Daniel Ioniță a reiterat disponibilitatea României de a sprijini Georgia, în continuare, în procesul de pregătire pe linia integrării europene și euro-atlantice. Totodată, a afirmat că la viitorul Summit al NATO, de la Varșovia, în 2016, este necesar ca aliații să recunoască progresele importante obținute de Georgia pe calea transformărilor democratice și apropierea treptată de structurile euro-atlantice”, se mai arată în comunicatul amintit.