Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate

Din cei aproximativ 20.000 de lei care populează în prezent continentul african, aproape jumătate ar putea dispărea în următorii 20 de ani, se arată într-un studiu publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Filip Stan
27 oct. 2015, 18:36
Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate

Studiul, desfășurat tip de 20 de ani pe 47 de populații diferite de lei, trage un semnal de alarmă: numărul lor scade peste tot, în afară de câteva țări din sudul continentului — Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Cercetătorii apreciază că la mijlocul secolului trecut existau în Africa de zece ori mai mulți lei decât în prezent, respectiv 200.000. „Leul supraviețuiește astăzi doar pe 25% din aria lui de răspândire istorică„, spune dr. Philipp Henschel de la ONG-ul american de protecție a felinelor „Panthera”, coautor al raportului.

Citeşte şi Jaguar prea leneş să facă sex, expulzat dintr-o grădină zoologică

Situația cea mai critică se înregistrează în Africa occidentală și centrală, unde cercetătorii, bazându-se pe evoluția marilor feline din 1990, apreciază că jumătate din lei ar putea dispărea în următorii 20 de ani. În regiunile menționate subzistă doar două mari populații de feline — una de 350 de exemplare în complexul W-Arly-Pendjari, la granița dintre Benin, Burkina Faso și Niger, și cealaltă, de 250 de lei, în complexul Bénoué din Camerun.

În Africa occidentală, leul este considerat deja „în pericol critic de dispariție” pe lista roșie a Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (UICN), însă cercetătorii speră să convingă ONG-ul să îl claseze în aceeași categorie și în Africa centrală și orientală (unde este apreciat doar ca „vulnerabil”).

Citeşte şi Populaţiile de animale marine au scăzut cu jumătate în ultimii 40 de ani

Dispariția leilor se datorează în principal concurenței pe care le-o fac oamenii: zone de vânătoare ale felinelor sunt transformate în terenuri agricole sau pășuni, vânatul (antilope, bivoli) care le servește drept hrană este ucis de vânători, leii fiind ei înșiși urmăriți de fermierii care vor să își protejeze animalele.

Leii sunt uciși — într-o măsură mai mică — pentru piele și oase, utilizate la producerea unor medicamente asiatice în locul oaselor de tigru, care au ajuns foarte rare.

„Protejarea animalelor necesită eforturi mari și îndeosebi bani”, arată dr Henschel, dând ca exemplu parcul Kruger din Africa de Sud, care beneficiază de importante resurse financiare publice, pe care „le investește în protecția animalelor”.

Un recent studiu a arătat că sunt necesari circa 2.000 de dolari pe kilometru pătrat pentru protejarea eficientă a leilor, însă majoritatea ariilor protejate beneficiază de sume de 100 de ori mai mici sau nu investesc suficient„, a încheiat dr Henschel.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce spune, de fapt, despre tine ziua în care te-ai născut. Semnificația exactă a fiecărei zile de la 1 până la 31 ale lunii
Capital.ro
Comisia Europeană ne-a dat ordin. România e obligată în 7 ani. Nu există cale de întoarcere
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
BANI ÎN PLUS pentru acești români! Statul a alimentat deja cardurile
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Mulți români fac această greșeală. Pizza nu se combină cu așa ceva
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cea mai râvnită divă de pe ”Dorobanți” și-a găsit iubirea la Monaco! E un oligarh rus și… ”Este exact ce-mi trebuie!” Detalii senzaționale și siropoase
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Destin tragic pentru o familie aflată la scăldat. Mama s-a înecat în apele râului Timiș, în timp ce cele două fiice au fost salvate în ultima clipă
Capital.ro
Taxă pentru mașinile cu o greutate totală de 3,5 până la 7,5 tone. A intrat în vigoare de la 1 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Secretele Untold dezvăluite de Ioana Chereji pe scena Digi24
MediaFlux
ROMÂNIA caută CARNE DE TUN.
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!