„Astăzi anunț cu satisfacție că, potrivit informațiilor pe care le-am primit, agențiile ONU pot activa în unele zone ale regiunii Lugansk„, a declarat reprezentantul OSCE pentru Ucraina, Martin Sajdik, potrivit Agerpres.
Citeşte şi OSCE afirmă că alegerile din Ucraina au fost democratice şi transparente
Șeful operațiunilor umanitare ale ONU, Stephen O’Brien, a anunțat la 24 septembrie că rebelii proruși au cerut agențiilor ONU care operează în fieful lor de la Lugansk să părăsească regiunea de a doua zi. Rebelii proruși au întărit restricțiile pentru activitățile ONG-urilor străine din estul Ucrainei, unde conflictul s-a soldat cu peste 8.000 de morți de la declanșarea sa, în aprilie 2014.
Rebelii din autointitulata „Republică populară Donețk” au anunțat și ei la 23 octombrie că au interzis pe teritoriul lor activitățile a numeroase ONG-uri străine, printre care Medici fără Frontiere (MfF), pe care le acuză de spionaj. Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunțat totuși la 20 octombrie că a putut transporta ajutor la Donețk pentru prima dată de la blocarea activităților sale, în luna iulie.
Citeşte şi Criza imigranţilor: Juncker subliniază nevoia urgentă de ajutor umanitar