Consumul de carne roşie procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest lucru este însă susţinut şi de nutriţionişti.
„Raportul acesta a fost sub preş. Din 1990 se cunoştea acest lucru, însă ca de obicei adevărul trebuie să fie ascuns. Din 1990 se ştia că această carne roşie poate favoriza apariţia cancerului, din 1990 pe plan mondial, însă în România s-a ştiut aşa ascuns, frumos. În anul 2006, guvernul englez a spus „Nu mâncaţi mai mult de 50-70 de grame de carne pe zi pentru că favorizează apariţia cancerului masiv”. S-a tăcut şi s-a tăcut şi apoi s-a ajuns în sfârşit şi în România că produsele din carne roşie favorizează în mod sigur boala canceroasă. Sunt două motive. Există o substanţă care creşte proteinele şi strică flora microbiană intestinală din fermentaţie în putrefacţie care favorizează boala canceroasă, în special la colon. Mâncaţi cât mai puţin, sub 50 de grame pe zi„, a declarat, la România TV, Virgil Stroescu, medic nutriţionist.
În replică, Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), susţine că preparatele din carne roșie și carnea roşie nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice.
„Mie mi se pare mult prea exagerat. Se pare că în toată nebunia aceasta se uită că principalul factor al declanşării mortalităţii sunt medicamentele. Se uită şi cred că se ascunde ceea ce s-a întâmplat în campaniile de vaccinare din anii ’60 cu poliomielita care se pare că este principalul factor determinant al virusurilor de cancer care s-au dezvoltat în ultimii 40-50 de ani„, a precizat, la România TV, Radu Timiş, preşedintele ARC.
În categoria alimentelor din carne roşie procesată intră mezelurile, lebărul şi cârnaţii, produse pe care românii le consumă mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Producătorii sunt extrem de deranjaţi de acest lucru şi spun că raportul nu este unul adevărat.
Aceştia susţin că adevărate pericole pentru sănătate sunt produsele care conţin aditivi. Mai mult, producătorii spun că românii ar putea fi afectaţi de acest raport, iar vânzările ar putea să scadă chiar şi cu 10% în perioada sărbătorilor de iarnă.
Citeşte şi Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să ne speriem de studiul OMS privind carnea