Poliția turcă a descins miercuri la birourile conducerii posturilor de televiziune Bugun TV și Kanalturk de la Istanbul. Proprietarul acestora, holdingul Koza-Ipek, face obiectul unei controversate puneri sub tutelă, dictată, potrivit autorităților, de ‘propaganda’ pe care aceste posturi o fac în favoarea imamului Fethullah Gulen, opozant declarat al președintelui Recep Tayyip Erdogan.
‘UE este preocupată de ceea ce am auzit ieri și astăzi’, a reacționat Catherine Ray, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al UE, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. ‘Situația ce vizează holdingul Koza-Ipek este îngrijorătoare și vom continua să o urmărim îndeaproape’, a adăugat Ray.
‘La fel ca orice țară care își negociază aderarea (la UE), Turcia trebuie să se asigure că respectă drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare, conform Convenției europene pentru drepturile omului’, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomației europene. ‘Vom continua să ridicăm problema privind libertatea de exprimare (în discuțiile) cu autoritățile turce’, a insistat aceasta.
Citeşte şi Armata turcă a atacat poziţiile kurzilor susţinuţi de americani
Alegeri legislative anticipate urmează să se desfășoare duminică în Turcia, într-un climat tensionat. ‘Așteptăm de la aceste alegeri ca ele să fie conforme standardelor democratice internaționale’, a mai declarat Catherine Ray.
La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pare să tempereze exigențele UE în ceea ce privește drepturile omului în Turcia, a cărei cooperare în vederea stăvilirii afluxului de imigranți spre Europa este considerată indispensabilă la Bruxelles.
Miercuri dimineața, aflat în vizită oficială la Paris, Juncker a abordat din nou ideea unui acord privind imigrația cu Turcia, afirmând că înțelege ‘îndoielile și ezitările celor care afirmă’: ‘Nu se poate încheia un acord cu Erdogan’. ‘Dar cu cine altcineva în Turcia?’, a întrebat Juncker.