Stele foarte tinere, descoperite într-un loc neaşteptat: în apropierea nucleului Căii Lactee FOTO

O echipă de astronomi a anunțat descoperirea unui grup de tinere stele, abia aprinse, într-unul dintre locurile în care s-ar fi așteptat cel mai puțin: în apropiere de nucleul Căii Lactee, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal Letters.
Iulian Tudor
29 oct. 2015, 17:54
Stele foarte tinere, descoperite într-un loc neaşteptat: în apropierea nucleului Căii Lactee FOTO

Această descoperire remarcabilă sugerează că o forță necunoscută a declanșat procese de formare a stelelor în centrul galaxiei noastre și demonstrează că există în continuare surprize de descoperit chiar și în vecinătatea noastră cosmică, potrivit Agerpres.

Universul este un loc misterios, format în proporție covârșitoare din energie întunecată (73% din masa-energia Universului) și din materie întunecată (23% din masa-energia Universului) în timp ce materia ordinară, din care sunt formate stelele și planetele dar și oamenii reprezintă foarte puțin din masa-energia Universului (aproximativ 4%).

Înaintea acestei descoperiri astronomii considerau că nucleul galactic al Căii Lactee conține în principal stele vechi cu vârsta de ordinul miliardelor de ani.

Descoperirea a fost realizată prin analiza datelor obținute în aproape patru ani de observații ale centrului galactic — între 2010 și 2014 — prin intermediul telescopului VISTA de la Observatorul Paranal din Chile și constă într-o „fâșie” de 35 de stele foarte tinere aflate în nucleul galactic.

Aceste stele aparțin clasei Cefeidelor, clasă de stele variabile, gigante sau supergigante galbene, de 4 până la 15 ori mai masive decât Soarele și de 100 până la de 30.000 de ori mai luminoase decât astrul zilei. Strălucirea stelelor din această clasă variază de la 0,1 la 2 magnitudini potrivit unei perioade bine definite, cuprinsă între 1 și 135 de zile, aceste pulsații de lumină fiind folosite de astronomi pentru a calcula cu mare precizie distanța de la Pământ până la aceste stele.

„Toate cele 35 de stele Cefeide descoperite sunt mai tinere de 100 de milioane de ani. Cea mai tânără dintre ele are în jur de 25 de milioane de ani”, a declarat Dante Minniti, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea Andres Bello din Santiago de Chile.

Pentru comparație, Soarele, o stea aflată la deplina maturitate, are vârsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani, adică de 180 de ori mai bătrână decât cea mai tânără dintre aceste stele nou-descoperite.

Această descoperire „implică faptul că există un proces continuu de naștere stelară în regiunea centrală a Căii Lactee în ultimii 100 de milioane de ani”, conform studiului.

Telescopul VISTA, în infraroșu, este folosit pentru cartografierea nucleului Căii Lactee, această regiune a galaxiei noastre fiind ascunsă privirii. Centrul galactic este învăluit de nori cosmici întunecați și nu poate fi observat prin telescoapele optice.

În prezent astronomii nu cunosc cu exactitate care este distanța dintre sistemul nostru solar și centrul galactic. Însă, profitând de natura pulsatilă a Cefeidelor, astronomii pot calcula cu o mai mare precizie această distanță și pot realiza chiar și o hartă 3D a centrului Căii Lactee.

Un următor pas pentru astronomi este de a determina dacă aceste 35 de Cefeide tinere chiar s-au format în centrul galactic sau au migrat spre acesta din regiuni mai îndepărtate. Răspunsul la această întrebare ne va îmbogăți înțelegerea despre trecutul și viitorul galaxiei noastre dar și despre alte galaxii spiralate similare din Univers.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă