„Raza tractoare” din romanele şi filmele SF a devenit realitate VIDEO

Raza tractoare, o tehnologie obișnuită doar în romanele și filmele SF, cu apariții notabile în poate cele mai cunoscute serii SF ale tuturor timpurilor, "Star Wars" și "Star Trek", unde este folosită pentru a "remorca" și a atrage nave spațiale, a pătruns în domeniul realității, conform unui material publicat de Reuters.
Iulian Tudor
29 oct. 2015, 18:55

O echipă de cercetători a anunțat marți că a obținut o rază tractoare ce folosește unde sonore de înaltă amplitudine pentru a ridica de la sol, dar și pentru a mișca și roti mici obiecte, fără un contact direct cu acestea. Printre altele, o astfel de tehnologie poate avea aplicații importante în domeniul medical, potrivit Agerpres.

„În calitatea sa de undă mecanică, sunetul poate exercita forțe importante asupra obiectelor. Să ne amintim ultima oară când am fost la un concert și simțeam cum ne vibrează pieptul de la muzică”, a comentat coordonatorul acestui studiu, Asier Marzo de la Universitatea din Bristol (MB) și de la Universitatea din Navarra (Spania).

Conform lui Marzo, această rază sonică de tractare a reușit să ridice obiecte cu diametrul de 4 mm și să le controleze poziția și orientarea în aer. Raza de tractare funcționează cu ultrasunete pe frecvența de 40 kilohertzi. Urechea umană nu poate auzi zgomote dincolo de pragul de 20 kilohertzi.

Cercetătorii au folosit undele sonice rezultate de la 64 de difuzoare miniaturale denumite traductoare pentru a obține ceea ce ei au denumit „holograme acustice” capabile să controleze un obiect fără atingere directă. Aceste unde au luat forma unei „pensete” pentru a ridica un obiect, de „vortex” pentru a-l menține în stare de levitație sau de „cușcă” pentru a-l cuprinde și menține în loc.

„O simplă undă sonică nu ar face decât să împingă o particulă în direcția sa de propagare. Mai multe astfel de unde însă interferează între ele și pot genera complexe forme acustice 3D care exercită forțe din toate direcțiile și mențin particula într-un anumit loc”, explică Asier Marzo. Cel mai mare obiect pe care a fost testat cu succes acest dispozitiv este „o mărgea” din polistiren cu diametrul de 4 mm. Nu este mult, dar cu certitudine că este un început.

„Prin intermediul unor traductoare speciale, de mare putere, ar fi posibil să facem să leviteze chiar și bile din metal”, a precizat el.

Asier Marzo a descris și câteva posibile aplicații medicale ale acestei tehnologii. Sunetul nu poate călători prin vidul spațiului cosmic dar o poate face prin apă sau prin țesuturile organismului uman. Acest lucru face posibilă manipularea cheagurilor de sânge sau grăsime, a pietrelor de la rinichi sau chiar a unor microinstrumente chirurgicale în cadrul unor proceduri minim-invazive.

De asemenea, raze sonice de tractare mai puternice ar putea fi folosite pentru a manipula obiecte de mari dimensiuni în condițiile de microgravitație din interiorul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Acest studiu despre tehnologia de tractare sonică a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications. La studiu au participat și oameni de știință de la Universitatea din Sussex (MB) și de la compania britanică Ultrahaptics.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru demiterea președintelui interimar
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă