Cooperarea militară bilaterală şi situaţia regională au fost principalele teme pe agenda discuţiilor, cei doi miniştri identificând modalităţi de consolidare a relaţiilor de colaborare dintre cele două armate în domeniul instruirii în comun a trupelor şi la nivelul dialogului politico-militar, pentru promovarea reformelor interne şi modernizarea forţelor armate, potrivit unui comunicat oficial al MApN.
Ministrul Gabriel Oprea a apreciat trendul ascendent al relaţiilor militare, precum şi progresele făcute de guvernul moldovean, arătând că România susţine aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Republicii Moldova.
„Reafirm disponibilitatea Ministerului Apărării Naţionale din România de a continua furnizarea de expertiză în funcţie de nevoile Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Dorim să aprofundăm relaţiile militare bilaterale, prin dezvoltarea acestora la toate nivelurile, începând de la nivelul tactic până la cel strategic”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Ministrul român al Apărării Naţionale a subliniat că, în plan bilateral, partea română va continua să acorde asistenţă şi consultanţă în procesul de reformă a armatei, cu accent pe instruirea personalului prin exerciţii întrunite, precum şi în domeniul învăţământului militar, prin continuarea pregătirii unor ofiţeri din Republica Moldova în instituţii militare de învăţământ din România.
La rândul său, ministrul Vitalie Marinuţa a exprimat satisfacţia cu privire la evoluţia relaţiilor politico-militare dintre România şi Republica Moldova, bazate întotdeauna pe încredere reciprocă.
Ministrul moldovean al apărării a manifestat interes faţă de experienţa euro-atlantică a Armatei României şi a apreciat disponibilitatea părţii române de a furniza expertiză în ceea ce priveşte implementarea obiectivelor din Planul Individual de Acţiune în domeniul Parteneriatului Moldova-NATO.