Gunther Krichbaum a explicat că nu se poate vorbi despre frontiere sigure în România atâta timp cât „pot exista grăniceri care acceptă foloase”.
„În principiu, poziţia României pe această temă nu e una greşită. S-a spus că atât timp cât criteriile tehnice sunt îndeplinite, ar trebui să i se permită aderarea şi de ceva vreme România îndeplineşte aceste criterii tehnice de aderare la Schengen. Dar ce folos are o frontieră bine securizată tehnic, dacă pot exista grăniceri care, în schimbul unor foloase băneşti ar lăsa să treacă autocare cu refugiaţi?”, a spus oficialul german.
„La Comisia Europeană trebuie să ne punem întrebarea dacă lupta împotriva corupţiei este într-adevăr atât de avansată încât să se poată da undă verde acestui proces de aderare”, a completat Krichbaum.
Citeşte şi Kirchbaum: N-am SOLICITAT întâlnire cu Ponta. Domnia lui să STEA DE VORBĂ cu alte INSTITUŢII
Demnitarul german a mai afirmat că subiectul confiscării extinse a averii se va găsi în următorul raport MCV, având în vedere că DNA a cerut o reformă în acest sens, iar Parlamentul frânează procesul: ” În Germania, în cazul confiscărilor extinse, lucrurile stau foarte limpede, această măsură este înscrisă deja în sentinţa finală, procedându-se imediat la executarea sa. Cred că este nevoie şi în România de o procedură urgentată. Acest subiect se va găsi şi în următorul raport MCV”.
Oficialul german a mai spus că în momentul de faţă se recuperează doar 10% din prejudiciu şi că lucrurile merg „într-o manieră greoaie” şi că România „este reltiv departe de a fi ajuns la rezultatele dorite”.
Krichbaum a precizat că nu va fi eliminat MCV-ul şi că succesul acestui mecanism de verificare este arătat de raptul că persoane care păreau intangibile au ajuns în faţa justiţiei. „Nu există o intenţie a Comisiei Europene de a elimina MCV-ul. Din discuţiile avute cu reprezentanţi ai ONG-urilor, dar şi cele avute la DNA, a rezultat că MCV-ul reprezintă un instrument foarte util şi că este nevoie să se exercite în continuare presiune. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, nu este vorba de infracţiuni haiduceşti, sunt infracţiuni foarte serioase şi de aceea monitorizarea prin intermediul instrumentului oferit de Comisie va continua în România şi, desigur, şi în Bulgaria”, a declarat politicianul german.
Krichbaum a vorbit şi despre o repartizare echitabilă a sarcinilor statelor membre ale UE în criza migranţilor, subliniind că nu se pot face concesii pe tema aderării la spaţiul Schengen în funcţie de cotele de refugiaţi acceptate de o ţară.