Schabowski a murit duminică, la Berlin – capitala reunificată a Germaniei de astăzi. Decesul lui Gunter Schabowski a fost anunţat de către soţia lui, prin intermediul agenţiei de ştiri germane DPA. Moartea lui Gunter Schabowski survine cu câteva zile înainte de aniversarea deschiderii frontierelor între cele două părţi ale Berlinului.
În data de 9 noiembrie 1989, secretarul-general al SED, Egon Krenz, îi informa pe principalii responsabili ai regimului din fosta RDG că urma să fie adoptată o nouă legislaţie privind călătoriile germanilor din Est. Acest anunţ intervenea la câteva luni după proteste în masă şi un exod tot mai mare către Occident, via Ungaria.
Günter Schabowski a prezentat presei internaţionale cele mai recente decizii ale regimului, mai puţin cea legată de posibila deschidere a frontierei între cele două Germanii. În răspunsul la o întrebare din partea presei, Schabowski a citit cu voce tare un document în care se anunţa că urma să se liberalizeze regimul vizelor pentru călătorie şi emigrare în fosta RDG, precizându-se că acestea se vor acorda „fără nicio condiţie prealabilă”.
„Începând de când?”, l-a întrebat atunci un jurnalist. Luat pe neaşteptate, Schabowski a trebuit să improvizeze un răspuns şi, după ce a ezitat puţin, a spus: „Din câte ştiu eu … în curând… imediat”…
Vezi şi CADEREA ZIDULUI BERLINULUI, comemorată cu un filmuleţ emoţionant VIDEO
În acel moment, corespondenţii de presă au dat năvală afară din sală şi au răspândit vestea în toată lumea: „Germanii din Est pot să călătorească în străinătate chiar din această clipă„, informau toate agenţiile de presă.
Oamenii au început să se adune în faţa punctului de frontieră din Bornholmer Strasse, care lega Berlinul de Est de cel de Vest. Poliţiştii de frontieră, dezorientaţi, nu ştiau ce trebuie să facă, dacă trebuie să îi lase să treacă.
La ora 22:42, televiziunea publică din RDG anunţa: „Această zi de 9 noiembrie este o zi istorică. Porţile Zidului s-au deschis”. Mulţimea s-a îndreptat în grabă spre Berlinul de Vest. Germanii – şi cei din Est, şi cei din Vest – deveniseră pur şi simplu euforici, se strângeau în braţe, plângeau de bucurie, râdeau şi cântau.
De-a lungul existenței Zidului au fost aproximativ 5.000 de tentative de evadare din Berlinul de Est încununate de succes. Diferite rapoarte au estimat că numărul morților în timpul tentativelor de trecere a Zidului ar fi între 192 și 239 de persoane.