Scandalul Volkswagen începe să aibă ramificaţii şi în alte ţări europene, care se gândesc cu seriozitate să impună restricţii de circulaţie pentru maşinile echipate cu motoare diesel.
Ultimele măsuri vin de la Londra, acolo unde autorităţile sunt îngrijorate de nivelul real al emisiilor şi intenţionează să interzică maşinile diesel că urmare a faptului că acestea generează 40% din nivelul poluării înregistrat în metropolă.
Planurile actuale ale Londrei prevăd ca începând din 2020 toate maşinile cu motoare diesel şi pe benzină să plătească o taxă de 12.5 lire sterline pentru a putea tranzita centrul Londrei prin aşa-numita zonă Ultra Low Emission Zone (ULEZ), însă consilierii locali fac presiuni ca maşinile diesel să fie interzise complet.
„Scandalul Volkswagen a evidenţiat asta mai mult ca orice altceva, aşa că trebuie să ne asigurăm că doar maşinile cu zero emisii sau cu emisii foarte mici vor intra în zona ULEZ în 2020. Răspunsul simplu la această problemă este să spunem că nu vom permite maşinilor diesel să circule prin zona ULEZ”, a explicat Stephen Knight, membru în consiliul local.
Primarul Londrei se opune planului, în primul rând din cauza faptului că aprovizionarea cu alimente şi bunuri se face în special cu maşini şi camioane echipate cu motoare diesel, iar interzicerea acestora ar afecta economia locală.
Pe de altă parte, autorităţile admit că scandalul Volkswagen nu a făcut altceva decât să evidenţieze faptul că toate maşinile cu motoare diesel emit în realitate de 6-7 ori mai multe noxe decât în testele de laborator, iar Uniunea Europeană va schimba modul de calcul al emisiilor.
Între timp, autorităţile de la Paris sunt din nou îngrijorate de nivelul poluării şi intenţionează ca marţi să interzică circulaţia pentru jumătate dintre maşini în funcţie de numărul de înmatriculare.