Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent, marţi, la înmormântarea Mariei Ion, femeia de 38 de ani care a murit în incendiul din Club Colectiv.
„In aceste zile 40 de zile de rugaciune trebuie sa ne rugam pentru sufletul celor care au plecat la domnul, nu sa-i judecam noi si sa ne rugam pentru ei, sa aratam iubire. Am hotarat sa impartim ajutoare financiare si materiale celor care sunt indoliati dupa nevoile respective, unele familii mai instarite au spus ca nu au nevoie, doar de rugaciune, altii, ca acesti copii ai doamnei Maria Ion, sunt necajiti si saraci si dam ajutoare acum si in fiecare luna”, a spus Patriarhul Daniel.
Preafericitul a explicat şi de ce preoţii nu au mers să ţină slujbe la clubul Colectiv: „Nu ne-am dus ca e spatiu public si i-am lasat in tacere sa se reculeaga. Unii au spus ca nu e nevoie de spectacol sau slujbe, ci de reculegere in tacere. Acest respect, nu toti au dorit slujbe si cand biserica nu e dorita si i se arata ura noi ne retragem in spatiul liturgic ca in timpul prigoanelor vechi”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a declarat, marţi, presei, după slujba de înmormântare a uneia dintre victime, că preoţii prinşi cerând bani unor persoane sărace la înmormântări sunt sancţionaţi, el adăugând că astfel de cazuri negative pot exista peste tot.
„Deci dacă şi în cazul ăsta (n.r. – cazul femeii de serviciu care lucra la negru în Clubul Colectiv şi care a murit în incendiu) ar mai fi cerut cineva bani înseamnă că am fi cu totul în afara misiunii preoţeşti. Este hotărârea Sfântului Sinod că în cazuri din acestea de mare durere şi întristare, şi moarte groaznică, şi familii sărace este interzisă cererea de bani. În cazul acesta trebuie să ajutăm, nu să luăm bani de la familii sărace, ci să le oferim noi”, a spus PF Daniel.
Patriarhul Daniel a afirmat că dacă se întâmplă astfel de cazuri în care preoţii să ceară bani pentru înmormântarea unor săraci atunci preoţii vinovaţi sunt sancţionaţi, fiind avertizaţi sau transferaţi în alte locuri.
„Păi, dacă se întâmplă un astfel de caz, cum se întâmplă şi la dumneavoastră sute de cazuri, pentru că toate instituţiile au şi cazuri negative, nu sunt toate pozitive, cei vinovaţi sunt sancţionaţi. Noi nu facem acum anchetă, dar când sunt cazuri s-a făcut anchetă şi au fost unii avertizaţi, alţii transferaţi în alte locuri”, a spus PF Daniel.
Referindu-se la acuzaţiile din ultimele zile că în România ar fi mult mai multe biserici decât spitale, Patriarhul BOR a spus că numărul tuturor unităţilor medicale din ţară este mai mare.
„S-a spus că sunt 18.000 de biserici şi 400 şi ceva de spitale. Păi sunt peste 20.000 de unităţi medicale în ţară, cu tot cu cabinete, şi aşa mai departe. Deci este întotdeauna o ostilitate faţă de biserică, foarte greu de înţeles. S-a ajuns la această situaţie pentru că o mare parte din această ostilitate este comandată şi numai faţă de biserica majoritară, nu faţă de toate cultele. Dumneavoastră faceţi anchetă şi veţi vedea”, a mai spus PF Daniel.
Patriarhul BOR a făcut aceste declaraţii, marţi, după slujba de înmormântare a uneia dintre victimele accidentului, o femeie de 38 de ani, văduvă, cu cinci copii şi cu un tată paralizat.
Marţi, la Catedrala Patriarhală, din Bucureşti, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.