Cercetarea preliminară a constat în analizarea postmortem a creierului provenit de la treisprezece băieţi cu vârste cuprinse între doi şi 16 ani şi s-a demonstrat că şapte dintre aceştia, care sufereau de autism, aveau în medie cu 67% mai mulţi neuroni în regiunea cortexului prefrontal. Această regiune este coordonează anumite funcţii cognitive superioare, exprimarea personalităţii, luarea deciziilor şi moderează un comportament social corect.
Cercetarea de faţă pare să confirme un studiu efectuat anterior cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare, care a arătat o dezvoltare excesivă a creierului la copiii autişti.
Neurologii au emis atunci teoria conform căreia proliferarea excesivă a acestor neuroni, ca urmare a unei disfuncţionalităţi prenatale, ar putea fi cauza ascunsă a sindromului.
La copiii autişti se observă de când sunt foarte mici o supradimensionare a creierului şi a capului, precum şi o proastă activitate neuronală. Greutatea creierului la autiştii din eşantionul studiat era cu 17,6% mai mare decât la copiii normali de aceeaşi vârstă.