Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pentru a avea o sănătate de fier, este important să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei. Iată ce obiceiuri culinare dăunătoare este bine să eviţi.
Alina Costache
05 nov. 2015, 19:23
Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pe altarul gustului este sacrificata intotdeauna sanatatea. Exista cazuri de alimente sanatoase care nu sunt apreciate din pacate deloc sau doar cand sunt degradate, degenerate culinar. Trecerea si respectiv revenirea la alimente sanatoase se face extrem de greu sau deloc daca ani de zile a primat gustul. Obiceiurile gresite pot da dependenta psihica, astfel apare o educatie gresita ce poate sari si peste generatii. Toate bolile civilizatiei isi au izvorul sau declansarea dar mai ales intretinerea in obiceiurile culinare dezastruoase si in alimentele nesanatoase. Alimentele nu trebuie sa fie fade si fara gust. Ele trebuie sa aiba gust dar nu va prima, acesta din urma, in defavoarea sanatatii”, a declarat medicul Calin Marginean, potrivit produsebiomag.ro.

Potrivit medicului, cel mai puternic gust se obtine frigand sau prajind in grasimi. „Porcul are un gust mai puternic decat vita, iar o ceafa de porc prajita cu o portie de cartofi prajiti, alaturi de o portie de muraturi, dublata de un vin, ca gust sunt impecabile. In schimb, din punct de vedere al sanatatii sunt o catastrofa si le contraindic„, spune acesta.

Ca si o regula generala e bine de stiut ca alimentele sanatoase nu te provoaca. Daca treci pe sub un geam unde tocmai s-a pregatit o friptura cu cartofi prajiti, mirosul iti va muta nasul si imediat vei intoarce capul. De cealalta parte, daca un mic dejun este compus din lapte de soia, cereale, fructe, pudra de roscove, nuci si scortisoara, sansele sa intoarca capetele trecatorilor din dreptul geamului tau sunt minime. Pentru ca alimentele sanatoase nu muta nasul, nu atata, nu excita, nu irita si nu forteaza simtul gustativ”, susţine medicul Calin Marginean.

Citeşte şi Alimente pe care medicii le mănâncă la micul dejun

Medicul vorbeste si despre obiceiul pe care il au multi dintre noi, si anume obiceiul de a gati asa cum au gatit si parintii nostri, chiar daca acest stil culinar nu este cel mai sanatos.

Foarte multe persoane sustin faptul „pai daca asa a gatit si mama, asa o sa gatesc si eu”. Intra-devar si mama si tata au avut hipertensiune, diabet, pietre la fiere si alte boli. Colesterolul poate fi scazut si prin consumul de paine integrala. De asemenea, nivelul zaharului din sange poate fi controlat si mentinut aproape constant consumand cereale integrale. Aceste cereale integrale reduc si cantitatea de estrogen din sange mai ales la femei. Acesta este un lucru foarte important pentru ca sansa de a contacta cancer de san sau cancer de uter este diminuata semnificativ. De asemenea, in curele anticancer, dar mai ales in cancerul de colon folosirea cerealeleor integrale este extrem de recomandat”, explică medicul.

Un alt obicei culinar daunator este consumul de muraturi.

„Cum se face murarea? Se pune in special otet si cantitati semnificative de sare. Muraturile aduc aciditate in corp. Daca apare aciditate in corp, corpul nostru este bazic, el va lua frumos calciu din coloana vertebrala si din oase sub forma de bicarbonat de calciu, dar si hidroxid de calciu, va tampona acidul adus de muraturi si corpul va putea functiona. Si vom pierde astazi calciu, maine, si tot asa. Asa vom ajunge sa facem osteoporoza, cancer, scaderea tolerantei la efort si multe alte boli„, a precizat medicul.

Mai mult, in urma consumului de alimente acide putem pierde si cupru, un metal important antianemic. Cuprul nu intra in structura hemoglobinei, insa el este un metal care se opune reumatismului cronic degenerativ. Totodata, prin consumul acestui tip de alimente, putem pierde din organism si mangan, magneziu si zinc.

„Prin urmare apare substanta proalergica histamina care determina efecte catastrofice in corp. Curge nasul, apare stranutul, edem glotic, socul anafilactic, se poate face ulcer peforat din cauza acestei histamine sau o putenica criza de astm. Histamina poate sa ramana in corp pana la 2 luni si metabolizarea ei se face spre niste substante foarte periculoase numite nitrozamine, care sunt cancerigene”, a declarat medicul.

Atunci cand ne referim la dulciuri, „in tot sangele avem echivalentul unei lingurite de zahar sau glucoza„. „Consumul acestor dulciuri abate atentia de la consumul fructelor de sezon deturnand atentia de la sanatate, indeptand-o spre boli precum cancer, diabet zaharat, infundarea vaselor (arteroscleroza), cataracta, obezitate, carii dentare, artroza, hipertensiune. Consuma mineralele si vitaminele organismului. Copiii care consuma dulciuri concentrate racesc foarte des„, a precizat doctorul Calin Marginean.

Citeşte şi Obiceiuri alimentare sănătoase care-ţi vor schimba viaţa

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care retailerul îl aduce la raft de sâmbătă, 23 noiembrie 2024. E la promoție și adorat de români. Costă doar 1.49 lei și mulți îl caută în perioada sărbătorilor
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Joe Biden condamnă mandatele de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili