Cristian Niță şi Daniela Niţă, acționarii firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice din clubul Colectiv, au fost reținuţi vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul incendiului soldat cu 32 de decese. Procurorii susţin că soţii Niţă au încercat să distrugă probe pentru a scăpa de ancheta procurorilor în cazul incendiului din Colectiv.
În același dosar, procurorii au reținut și un angajat al firmei respective, Viorel Zaharia, acuzat de ucidere din culpă prin faptul că a instalat artificiile fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale.
Cei doi patroni ai firmei de efecte pirotehnice sunt acuzaţi de procurori de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
„Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că inculpatul Zaharia Viorel, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A. SRL a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie 2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens. De asemenea, ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta Clubului Colectiv, în calitate de reprezentanţi ai SC G.I.F.A. SRL, inculpaţii Niţă Daniela Ioana (administrator) şi Niţă Cristian Mihai (director), au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală„, se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.
Cele trei persoane reţinute vineri seară vor fi duse, sâmbătă, în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
Reținerile au loc după ce procurorii au efectuat percheziții la sediul social din București al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL și la un depozit al acesteia din comuna Bucșani, județul Giurgiu.
Procurorii susțin că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.
Cei trei administratori și acționari ai clubului – Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu – au fost arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.