Mariajul face bine sănătăţii. De ce sunt dezavantajate persoanele singure

Deși mulți ar putea crede că mariajul este o pacoste, un studiu al oamenilor de știință din Michigan arată exact contrariul. Persoanele căsătorite mor mai târziu decât cele necăsătorite.
Alina Costache
07 nov. 2015, 21:11
Mariajul face bine sănătăţii. De ce sunt dezavantajate persoanele singure

Atunci când vine vorba de dragoste, se pare că persoanelor care se căsătoresc chiar le merge mai bine în viață. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate din Michigan au arătat, în cadrul studiului, și că persoanele căsătorite care au fost supuse unei operații pe cord s-au recuperat mult mai bine comparativ cu persoanele care nu aveau un partener de viață sau erau divorțate. Astfel, pacienții care erau separați, divorțați, sau văduvi aveau șanse cu 40 la sută mai mari să moară sau să dezvolte complicații care să-i împiedice să se întrețină singuri, la doi ani după operație, conform studiului. Experții consideră că ajutorul unei persoane în perioada de recuperare și alegerea unui spital bun pentru operație ar putea fi motivele acestor rezultate, scrie unica.ro.

Descoperirile oamenilor de știință arată faptul că persoanele care avea o pe cineva la care se gândeau înainte să intre în sala de operație au șanse mult mai mari să se trezească în urma intervenției sau să nu se confrunte deloc cu efecte secundare ale intervenției. Prin acest studiu, oamenii de știință speră ca serviciile postoperatorii pentru persoanele singure să fie îmbunătățite în vederea unei recuperări foarte bune.

Studiu, publicat în revista JAMA Surgery, a avut drept subiecți 1.576 de pacienți care au suferit o operație pe cord, luați în evidența Institutului de Sănătate al Universității Michigan, care are înscrise peste 30.000 de persoane adulte, cu vârste de peste 50 de ani, începând din anul 1998.

În cadrul cercetării, 65 la sută dintre persoane erau căsătorite, 12 procente erau divorțate sau separate, 21 la sută erau văduve, iar 2 la sută nu fuseseră căsătorite până atunci.

Conform concluziilor medicilor, pacienții căsătoriți aveau șanse mai mici de îmbolnăvire sau de a dezvolta complicații după operație. Un procent de 19 la sută au decedat sau s-au îmbolnăvit iar după intervenția chirurgicală pe cord, din rândul persoanelor care erau căsătorite.

În rândul divorțaților sau persoanelor separate, 29 de procente au murit sau s-au îmbolnăvit, din categoria pacienților văduvi, 34 la sută au decedat, iar dintre cei care nu fuseseră vreodată luați cu acte 20 la sută nu au supraviețuit. În mod specific, acești factori i-au făcut să fie incapabili să îndeplinească anumite sarcini independente precum îmbrăcatul, plimbatul sau hrănitul.

Profesorul Mark Neuman, de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat: „Aceste descoperiri merg mai departe și continuă munca noastră anterioară, sugerând că persoanele căsătorite aveau mai mult avantaje în ceea ce privește supraviețuirea postoperatorie și poate avea legătură cu rolul jucat de sprijinul social și influențarea pacienților”, cum ar fi alegerea unui spital și a modului în care să fie îngrijiți.

Așadar, faptul că statutul marital este un element de predicție a recuperării și a supraviețuirii unui pacient în urma unei operații pe cord, este noutatea pe care cercetătorii o aduc la studiul lor.

Citeşte şi Şapte tipuri de neveste. Tu în care categorie te încadrezi?

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație