Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitatea armeană din România

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică un mesaj cu prilejul Centenarului Catedralei Arhiepiscopiei Armene din București. 
Alina Costache
08 nov. 2015, 16:34
Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitatea armeană din România

Mesajul a fost prezentat de domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, care a exprimat, în numele Președintelui României, compasiunea pentru victimele tragediei din 30 octombrie și solidaritatea sa cu familiile și cei apropiați acestora. Președintele României se roagă pentru ca Dumnezeu să-i odihnească pe cei ce au pierit și să le dea grabnică însănătoșire celor răniți. Plătit din păcate cu vieți nevinovate, mesajul evenimentului din 30 octombrie către întreaga noastră societate este: NICIODATĂ ÎNC-O DATĂ!

Vă prezentăm în continuare textul mesajului transmis cu ocazia aniversării a 100 de ani de la ridicarea Catedralei Arhiepiscopiei Armene din București:

„Preasfinția Voastră Datev Agopian,
Preasfințiile și Sfințiile Voastre,
Excelențe,
Doamnelor și domnilor invitați,

Sunt bucuros și onorat să vă adresez salutul meu călduros cu prilejul aniversării Centenarului Catedralei Arhiepiscopiei Bisericii Armene din București. Marcăm nu doar împlinirea unui secol de la punerea pietrei de temelie a uneia dintre cele mai frumoase biserici din Capitală, ci mai ales continuitatea pe teritoriul României a comunității armene, al cărei trecut zbuciumat se împletește, de veacuri, cu acela al poporului român şi de care ne leagă tradiția creștină milenară.

Celebrarea de astăzi ne poartă cu gândul, întâi de toate, la simbolistica locului în care ne aflăm. Catedrala Armeană, într-un ansamblu alcătuit din instituții precum Casa de cultură, Școala cu biblioteca, statuia generalului Andranic, Cișmeaua lui Șahin și Khacikarul, păstrează vie spiritualitatea și identitatea comunității dumneavoastră, toate evocă legătura spirituală profundă cu patria-mamă Armenia. Momentul ridicării Catedralei este anul marii tragedii a poporului armean, ce ne cheamă la rememorare asupra dramelor umanităţii şi reflexie asupra responsabilităţilor clasei politice. În acele clipe de cumpănă ale anului 1915, România a fost căminul şi locul de refugiu în care, în mod firesc, Catedrala Arhiepiscopiei Armene s-a ridicat ca emblema unei comunități, tăria unei credinţe și expresia unui destin. Frumoasa biserică închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este simbolul armenilor și totodată, mărturisirea credinței lor care a făcut posibilă traversarea unei istorii zbuciumate, a unui veac marcat de tragedii umane de proporții, de dictatură și intoleranță etnică și religioasă. 

În numele statului român onorez faptul că, în împrejurări dramatice, armenii au găsit în România un loc de refugiu, ospitalitatea oamenilor simpli. Mai mult decât atât, politicieni de anvergură ca Ion I. C. Brătianu, Constantin Argetoianu, Take Ionescu, Nicolae Iorga au sprijinit comunitatea armeană și drepturile acesteia la nivel internațional. La rândul lor, armenii au respectat această țară, integrându-se și îmbogățind patrimoniul nostru de cultură și spiritualitate. 

Excelând în domenii variate, de la medicină la comerț, drept și economie, istorici, arhitecți, oameni de litere, teologi, filozofi, artiști, o pleiadă de elite armene au contribuit la dezvoltarea României moderne. Muzee şi colecții de artă valoroase, străzi care adăpostesc vechi ateliere ale fostelor bresle armenești, impunătoare monumente de arhitectură și-au pus amprenta asupra identității multor localităţi. Este o frumoasă exemplificare a unei societăţi care demonstrează că poate să se dezvolte și să prospere atunci când integrează cu succes pluralitatea culturilor sale. Putem învăța de la fiecare comunitate în parte, avem șansa de a purta un dialog cu fiecare cultură și etnie, pentru a alcătui împreună o națiune tolerantă și deschisă, care să susțină modelul Europei unite. 

Doresc comunității armene să crească pe mai departe, cultivând tradițiile și valorile sale. Sper ca tinerii de origine armeană să-și prețuiască moștenirea primită de la înaintași și să găsească, deopotrivă, cele mai bune căi pentru a veni în întâmpinarea proiectului României actuale, pe care suntem datori să o construim împreună.

La mulți ani comunității armene din România!”

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'