Tribunalul Militar Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a căpitanului George Matei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a colegei sale, căpitan Antonina Radu, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis cererea procurorilor militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul căpitanului Petrică George Matei şi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
În schimb, Tribunalul Militar Bucureşti a dispus ca Antonina Radu, cel de-al doilea căpitan din cadrul ISU care a făcut controle în Clubul Colectiv, să fie cercetată în arest la domiciliu.
Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată la Curtea Militară de Apel Bucureşti.
În referatul de arestare preventivă pe numele a doi angajaţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Matei George Petrică şi respectiv Antonina Radu, procurorii arată că angajaţii ISU ştiau despre faptul că localul Colectiv, dar şi alte cluburi, ştiau că funcţionează fără aviz de securitate la incendiu. Mai mult, George Petrică se plângea unui coleg că i-a apărut numele în presă legat de incendiul de la Colectiv.
În convorbirea interceptată apare şi numele premierului interimar Sorin Cîmpeanu, despre care inculpatul George Petrică spune că nu are idee cât e de costisitor un aviz de la ISU, explicând că şcolile şi spitalele nu dispun de asemenea sume, scrie evz.ro
REFERATUL PROCUORILOR:
„La fel de concludente sunt şi depoziţiile martorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov din 07.01.2015) şi (fost prim adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti în perioada 15.12.2011 – 06.01.2015) care au precizat că, aşa cum arăta localul din incinta clădirii aparţinând S.C. PIONIERUL S.A. în care funcţiona S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., ca şi configuraţie, dar şi ce activităţi erau desfăşurate în interior, agentul economic nu putea primi autorizaţie pentru securitate la incendiu fără conformarea la normele în vigoare.
inculpat căpitan MATEI GEORGE PETRICĂ a confirmat în cadrul unei convorbiri telefonice purtată în data de 07.11.2015 la ora 14:28:33 când a fost apelat de la postul telefonic că avea cunoştinţă despre funcţionarea S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. Bucureşti, fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu cât şi despre funcţionarea în aceste condiţii a multor alte societăţi controlate de acesta în perioada cât a deţinut funcţia de inspector prevenire – ofiţer activ în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov. În cuprinsul aceleaşi convorbiri telefonice fostul ofiţer îşi exprimă nemulţumirea despre faptul că în mass-media a fost menţionat numele său în legătură cu incendiul produs la S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. Bucureşti în data de 30.10.2015, după cum urmează:
Inculpații căpitan RADU ANTONINA şi căpitan MATEI GEORGE PETRICĂ nu au întocmit niciun act de control la S.C. COLECTIV CLUB SRL, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă București ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea și care au fost prezentate mai sus, precum și fișele posturilor.
Fapta celor doi ofiţeri este cu atât mai gravă cu cât au făcut mai multe deplasări în incinta Clubului Colectiv din str. Tăbăcarilor, nr. 7, reprezentarea ilicitului săvârşit fiind evidentă şi denotă intenţia directă, calificată prin scop”, se arată în referat.
INTERCEPTĂRI DIN DOSAR:
„X:- Da domnul MARIUS! Salut!
M:- Salut! Ce faci?
X:- Uite vorbeam la telefon cu taică-miu. Da tu ce faci?
M:- Da! Eşti supărat?
X:- A nu, nu, doamne, vorbeam cu el, nu… A, dacă sunt eu?
M:- Tu dacă eşti supărat
X:- A nu, mă pregătesc că mi-am făcut programare la patru, mă duc să mă tund şi eu
M:- Da! Bravo
X:- Unde eşti, aicea sau la întâi?
M:- Nu, îs aicea
X:- A, eşti aicea!!?
M:- Îhî
X:- Am înţeles
M:- Â…
X:- Te-au sunat ăştia de la ISU să te duci la ei?
M:- Nu, nu
X:- Că apare numele tău, ştii
M:- Da
X:- Al tău şi al colegei tale
M:- Da. Nu, am văzut, a zis unu că ţi-am zis că am fost pe… zi-i, pe platformă ştii, nu la ăştia. De asta zic. Unde ai văzut?
X:- mi-a zis cineva
M:- Da, ştiu
X:- Da
X:- Îhî. Păi ştii, că-ţi dai seama că şi ei… ANTONINA RADU asta, nu?
M:- Da
X:- Dar cine e, madam aia mai în vârstă?
M:- Nu, nu, nu e doamna, nu ştiu dacă ai cunoscut-o tu
X:- Îhî. Păi oricum ăştia…
M:- Da
X:- Oricum când mergea ziua ăştia erau închişi, ştii
M:- Păi asta e şi ideea, da
X:- Cum pana mea să-l verifici că n-ai cum
M:- Exact, asta e. Dar lumea nu înţelege chestia asta, ştii
X:- Ei nu! Păi şi ce dacă, ce n-am… eu sunt acolo, vin să te susţin (râde)
M:- Da, îţi mulţumesc
X:- Dacă mă sună cineva, că acum ştii dacă… Îţi verifică numele, că şi ăştia de al R spun că o fac, verifică şi văd că eşti angajat la PROTECT ştii
M:- Îhî, da
X:- Şi atunci o să mă sune pe mine în calitate de administrator să mă întrebe de SORIN, că aşa au făcut… m-au sunat într-o zi de la nu ştiu ce tele…
M :- Îhî.
M :- Îhî. Mda.
X :- Da…
M :- Mă rog. Da, nu ştiu de ce, că… Dar ideea e că ceea ce zic ăştia-n ă… zi, în presă şi-asta, nu… nu-i adevărat, ştii? Că-i nu ştiu ce…
X :- Păi ştii cum e, da. Ei acuma… pentru ei e senzaţional. E…
M :- Da. Ştii de ce? Pentru că se descoperă acuma… alte chestii. Uite, că n-au autorizaţii şcolile, că n-are autorizaţie Naţional Arena. De parcă nu se ştiau lucrurile astea, ştii? Parcă acuma le-ar descoperi ei prima dată.
X :- Îhî. Da.
M :- Că… veneam şi io la şcoală. Păi ar trebui închise toate şcolile de luni, să nu mai meargă nimeni la… la ele. Că legea…
X :- Păi să le-nchidă.
M :- …legea spune aşa, că… nu au voie să-i dai drumu’ dacă n-ai autorizaţie de-aia de la… de securitate la incendiu, ştii?
X :- Mda…
M :- Şi-atunci… ce fac copiii, un’ se duc?
X :- Ei, îţi dai seama că n-o să… E… valu’ ăsta acuma şi de nebunie, de… agitaţie.
M :- Nu, dar ă… ideea ţi-am zis, că… Ăştia… şi-ntreba unu’, dac-a fost amendată Naţional Arena. Ok. Şi dac-a fost amendată, plătea 1250 de lei. Da’ de închis, tot n-o… n-o închidea. Acuma au posibilitatea să-nchidă. Da’ înainte nu închidea nimeni, că nu exista… ă… posibilitatea să-nchizi pă cineva …(neinteligibil)… plătea decât o amendă. Care… ştii foart… ştiţi foarte bine ce valoare avea amenda. Era mică.
X :- Da’ acuma cât e?
M :- Păi nu ştiu, că n-am apucat să mă uit pă Ordonanţa aia care a apărut acuma, ştii?
X :- Îhî.
M :- Da’ stai ca să văd. Da’ oricum, e mare acuma, asta e clar. Nu mai e… 1250 de lei. Adică e… şi… ăia 10 mii dacă-i plăteai, dacă era între 20 de mii şi 50 de mii de lei, şi ăia 10 mii, tot erau mulţi, ştii?
X :- Da. I-am dus pe pompieri acolo dimineaţa.
M :- Aşa.
X :- I-am lăsat acolo. I-am îmbrăcat frumos, i-am… aşa.
M :- I-ai parfumat, i-ai gelat, i-ai…?
X :- Da… da, da, da, da. Da, da, da.
M :- Da. Impresia contează.
X :- Şi… i-am lăsat acolo.
M :- Îhî.
X :- I-am zis doamnei să le dea şi lor apă, mâncare că acolo stăm …(neinteligibil)…
M :- Păi şi e normal. E normal.
X :- Şi-am plecat. Şi… ideea este că …(neinteligibil)…
X:- Păi da, asta e, eu sunt convins că acuma toate preţurile au explodat, că e… Păi, auzi, zicea ăsta CÂMPEANU ăsta sau cum îl cheamă de la… care e pus acuma interimar că da, ok, bine… n-au aşa… nici spitale, nici astea… nici şcolile, dar nu ştie lumea cât de anevoios şi cât de costisitoare este obţinerea unei autorizaţii de (neinteligibil) la incendiu. Înţelegi? Şi de unde au bani ăia, aia e problema… de unde au banii sco… de unde au şcolile banii, de unde au spitalele banii şi aşa mai departe, toată lumea de unde ia bani. Că dacă se trezesc ăştia cu… acuma de la minister „Hai, dă-mi o sută de milioane de euro să autorizez toate şcolile…”… de unde scot ăştia atâţia bani… că n-are… nu au ei buget atâta.
M:- Păi.
X:- Da’ asta e ideea, de unde se scot banii ăştia ca să repare.
M:- Păi… naşpa.
X:- Ei, vezi, mă, nu se gândesc la lucrurile astea, ei gata cred că baţi din palme şi se fac aşa lucrurile. Nu e aşa simplu.
M:- Da. Bine.
X:- Păi, hai că te sun dacă e… mâine…
M:- Hai, ne auzim.
X:- … şi ne vedem acolo, da?
M:- Da. Bine.
X:- Hai, te salut. Pa, pa.
M:- Hai, te pup. Pa.”
Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut, luni, pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
„În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu”, se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.
Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, „aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.”
Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
„Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015″, se mai arată în ordonanţa de reţinere.