Educatia sexuala trateaza sexualitatea, care inseamna mult mai mult decat pur si simplu sex. Vrem, nu vrem, suntem fiinte care trec prin procese biologice firesti si cu diferite nevoi, inclusiv sexuale. Sexualitatea ne modeleaza inca din tinerete modul in care privim individualitatea, familia, statutul de parinte si comunitatea, potrivit divahair.ro
In vremurile noastre, copiii sunt expusi inca de mici la imagini sau cuvinte referitoare la sexualitate, iar mai tarziu, corpul lor raspunde la stimuli de acest gen, pentru ca este astfel construit. De aceea, rasare inevitabil o curiozitate care trebuie limpezita, nu amplificata, in special in adolescenta.
Cand spunem „tineri responsabili”, mai degraba ne gandim la tineri informati, care au suficiente cunostinte despre sex, boli cu transmitere sexuala, procese hormonale si sarcina. Cu cat stiu mai multe, cu atat vor intelege ca sexualitatea este un segment important al vietii, pe cat de frumos, pe atat de periculos daca nu este tratat cu seriozitate.
Educatia sexuala nu se ocupa cu impunerea unor valori morale, ci este pura informare, prin care nu se incearca directionarea tinerilor, ci doar lamurirea lor cu privire la subiecte care sunt de multe ori tabu in familie. Desi ar trebui sa inceapa de acasa, aceasta forma de educatie este cel mai adesea ascunsa „sub pres” si sexul devine un subiect pe care nimeni din familie nu il deschide vreodata. De aceea, este esential sa existe, totusi, macar o sursa de informare, in afara de prieteni si Internet, care pot fi complet eronate in unele cazuri.
Poate cea mai importanta functie a educatiei sexuale este dezvaluirea metodelor prin care tinerii se pot feri de sarcini nedorite si boli, lucruri care le pot devasta vietile. Romania, din pacate, este codasa din punct de vedere al educatiei sexuale si un efect direct este faptul ca se inregistreaza un numar foarte mare de sarcini la tinerele minore. Desi in imaginea controversata de mai sus se spune ca educatia sexuala formeaza „viitoare cliente la clinicile de avorturi” si „viitori autori morali de avorturi”, situatia este taman pe dos. Atunci cand tinerii inteleg consecintele actului sexual neprotejat, numarul de sarcini nedorite scade considerabil.
Educatia crestina poate modela tinerii din punct de vedere moral, daca este predata intr-un spirit mai tolerant, nicidecum agresiv. Spiritualitatea poate juca si ea un rol esential in dezvoltarea tinerilor. Dragostea, prietenia, familia unita, integritatea sexuala si fidelitatea sunt valori care ar putea fi transmise mai departe prin invataminte religioase. Acestea vin perfect in completarea informatiilor referitoare la corp, predate in cadrul educatiei sexuale.
In educatia crestina intotdeauna este condamnat avortul, din cauza ca este considerat o crima. Admitand faptul ca tinerii, in adolescenta, tot vor dori sa exploreze planul sexual, indiferent de ceea ce li se spune, nu este ideal ca ei sa stie sa se protejeze, astfel incat sa nu se ajunga fie in situatia unui avort, fie in situatia aducerii pe lume a unui copil care nu are o mama matura si poate suferi din cauza aceasta?
Undeva la mijloc, educatia sexuala se poate intalni cu educatia crestina. Una ii va invata pe tineri sa isi cunoasca trupurile si cealalta ii va invata sa aiba acele valori care sa ii mentina pe o cale buna. Tu crezi ca este posibil?