Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că, începând cu data de 21 octombrie, acest regulament se aplică din nou și în cazul refugiaților sirieni, care au beneficiat până atunci de un tratament preferențial în examinarea cererilor de azil. Prin urmare, migranții sirieni ajunși în Germania pe așa-numita rută a Balcanilor vor fi putea de acum înainte să fie retrimiși în Grecia, dacă aceasta este prima țară din UE unde ei au ajuns.
Guvernul de la Berlin estimează că până la sfârșitul anului vor sosi în Germania circa un milion de migranți veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, situație care a provocat nu doar nemulțumiri în rândul populației, ci și tensiuni în cadrul coaliției conduse de cancelarul Angela Merkel, șefa executivului fiind confruntată cu tot mai multe critici pentru politica de primire a refugiaților, ilustrată și în decizia ei din luna august de suspendare a Regulamentului de la Dublin.
Citeşte şi Germania rămâne în curând cu un deficit de 370.000 de locuri cazare pentru imigranţi
Presa germană a comentat pe larg anunțul făcut marți de Ministerul german de Interne și estimează că aplicarea din nou a acestui regulament marchează o schimbare radicală a politicii frontierelor deschise pentru migranți practicată de executivul german, care încearcă astfel să stăvilească fluxul migrator.
De altfel, cancelarul Merkel a cerut în aceeași zi Uniunii Europene să ia măsuri în vederea securizării frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a se diminua acest flux. Ea a subliniat că o securizare a acestor frontiere ar descuraja guvernele să ia măsuri speciale la granițele naționale, cum este acum cazul Sloveniei, care a anunțat tot marți că a decis să amplaseze ‘obstacole tehnice’ la frontiera cu Croația, având în vedere inclusiv ridicarea unui gard.